SAMOSAS – Aperitiv indian de mare succes
Reteta preluata de pe blogul BUCATARIA INDIENA VEGETARIANA
Samosas sau Singaras, sau “Scamosas” cum imi place mie sa le alint, fac parte din categoria Aperitive si sunt niste delicatese de patiserie extrem de indragite nu doar de indieni ci de toata lumea care le gusta. Sunt foarte populare nu numai in India ci in aproape intreaga Asie, tarile arabe si chiar nordul Africii.
Forma si consistenta Samosas-urilor variaza de la o regiune la alta; la fel si umplutura. Aceasta este o reteta care provine din Nordul Indiei. Rezultatul este EXTAZ culinar !!!
timp de realizare: cam 1 ora (dar merita efortul!)
pentru 12 bucati
grad de picantzeala:
INGREDIENTE
Pentru Aluat:
1 1/2 cana faina integrala
1 1/2 linguri gris
4 linguri ulei
1 cescuta de apa
1/4 lingurita sare
INGREDIENTE
Pentru Umplutura:
3 cartofi medii fierti (sau copti) in coaja
1 morcov mare fiert
1 chilli verde proaspat
1 ceapa medie
2 catei usturoi
1/2 lingurita seminte Jeera (chimen)
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/2 lingurita Haldi (turmeric)
1 lingurita Basic Garam Masala
1/2 lingurita sare
3-4 linguri ulei
verdeata (optional)
Pentru prajit:
4 degete ulei (de palmier) pentru prajit in baie de ulei
METODA pentru aluat:
Amestecati toate ingredientele in afara de apa pe care o turnati cate putin, asa incat sa rezulte un aluat dens, dar flexibil. Nu framantati cu toata palma, ci doar amestecati din varful degetelor. Lasati-l deoparte macar 10-15 minute.
METODA pentru umplutura:
Curatati cartofii si morcovul de coji si taiati-i bucatele micute (nu chiar ca pentru salata Boeuf). Tocati ceapa, usturoiul si chilli. Pregatiti condimentele.
Puneti o tigaie pe foc si turnati uleiul in ea. Cand e cald faceti Tarka: mai intai semintele de chimen, apoi chilli, ceapa si usturoi, apoi coriandru. Amestecati cam 30 secunde apoi puneti cartofii si morcovul taiate bucatele. Apoi sare si turmeric. Amestecati ocazional. La final presarati si Garam Masala (daca aveti). Gata. Tot procesul dureaza cam 5 minute, doar atat cat cartofii si morcovul sa se imbibe de arome. Lasati sa se racoreasca.
METODA pentru Samosas:
Dupa ce umplutura s-a racorit (cel putin 10 minute), luati aluatul si framantati- 1 minut. Apoi impartiti-l in 6 bile.
Puneti una din bile pe planseta, aplatizati-o cu palma si incepeti sa o intindeti cu sucitorul. Nu dureaza decat 10 secunde. Trebuie sa rezulte un disc gros de cam 2mm. Nu mai mult.
Taiati discul de aluat in doua cu un cutit. Puneti intr-o cescuta putina apa. O sa aveti nevoie de ea imediat. Luati una din jumatatile de disc si intindeti-o peste palma stanga. Treceti aratatorul umezit de la mana dreapta peste intreg conturul jumatatii de disc. Va lasa o urma albicioasa. Aceasta operatiune este necesara pentru ca sa puteti lipi ulterior marginile aluatului formand o Samosa.
Apucati jumatatea de disc de cele doua extremitati si uniti-le suprapunandu-le si formand un con. Lipiti bine partile suprapuse si aveti grija sa nu ramana deschis varful conului. Deci lipiti bine marginile de aluat intre ele. Baza conului trebuie sa ramana deschisa.
Luati o lingura din umplutura si umpleti conul asa incat sa va mai ramana o jumatate de centimetru de spatiu pana la baza conului. Suprapuneti marginile de aluat si lipiti-le perfect intre ele, fara sa se mai vada umplutura absolut deloc. Rezulta un fel de plic triunghiular grasut.
Aveti grija sa nu rupeti aluatul in timp ce umpleti conul. Deci impingeti cu grija, pentru ca altfel va patrunde uleiul in Samosa la prajit.
Puneti deoparte si faceti celelalte Samosas. Stiu ca va trec putin transpiratiile la primele doua-trei dar dupa aceea va dati mana si veti vedea ce usor e.
Puneti ulei la incalzit. Prajiti Samosas in baie de ulei nu foarte incins, dar suficient de incalzit incat sa sfaraie dupa ce aruncati Samosas in el. Prajiti-le cam 4 minute pe foc mediu.
Serviti-le cu Chutney de rosii sau Raita.
OBSERVATIA 1: Puteti folosi si faina alba simpla, dar ies mai crocante cu faina integrala. De altfel, cu cat faina integrala e macinata mai grunjos, cu atat mai bine. Deci nu este necesara o faina fina.
OBSERVATIA 2: Cand intindeti aluatul, aveti grija sa nu fie prea subtire pentru ca va fi dificil de manevrat si se va rupe cand umpleti conurile. Deci faceti un aluat mai bine cu mai putina apa decat cu prea multa.
OBSERVATIA 3: Puteti face Samosas cu orice fel de amestec de legume. De baza totusi ar fi cartofii. Daca nu aveti nici o alta leguma fiarta nu-i nimic. Samosas sunt foarte bune si simple. Puteti amesteca cartofii cu mazare sau cu conopida semi-fiarta sau cu varza sau chiar cu fasole verde taiata marunt. Cu dovlecei nu merge si nici cu rosii pentru ca acestea lasa zeama si inmoaie Samosas-urile.
OBSERVATIA 4: Daca in momentul inchiderii finale a conului marginile nu se lipesc perfect, mai inmuiati usor un deget in apa si treceti peste zona cu problema, frecati usor si aluatul se va lipi.
OBSERVATIA 5: Samosas din imagini le-am facut dintr-un aluat in care am pus o jumatate de lingura in plus de gris si jumatate de ulei. Au iesit mai bronzate si crocanteeee.
Ultima transa de Samosas…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu