CATEVA CUVINTE...
Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.
luni, 31 decembrie 2012
duminică, 30 decembrie 2012
CUM VAD COPIII RELATIA OM DUMNEZEU
"Isus a chemat la Sine pe copilasi si a zis:
"Lasati copilasii sa vina la Mine, si nu-i opriti;
caci Imparatia lui Dumnezeu este a unora ca ei." (Luc.18:16)
"Adevarat va spun ca oricine nu va primi Imparatia lui Dumnezeu ca un copilas, cu niciun chip nu va intra in ea." (Luc.18:17)
("perlele" sunt preluate de pe blogul Rodicai Botan- si ea la randul ei le-a primit pe e-mail)
"Adevarat va spun ca oricine nu va primi Imparatia lui Dumnezeu ca un copilas, cu niciun chip nu va intra in ea." (Luc.18:17)
("perlele" sunt preluate de pe blogul Rodicai Botan- si ea la randul ei le-a primit pe e-mail)
"Calugarii si-au facut meserie din rugat pentru ca ei au vazut ca
nu poate sa existe meserie mai frumoasa decat sa vorbesti tot timpul cu
Dumnezeu." ( 9 ani)
"Calugarii nu sunt asa de vorbareti pentru ca daca il lasa pe
Dumnezeu sa le vorbeasca toata ziua, ei s-au obisnuit sa taca mult, ca sa-L
asculte - ca nu pot sa-L intrerupa tocmai pe Dumnezeu." ( 8 ani)
"Biserica e sfanta si ramane sfanta chiar daca intra in ea multi
pacatosi, ca biserica de aia e facuta, ca pacatosii care intra sa-si faca acolo
antene pentru Dumnezeu." ( 12 ani)
"Dumnezeu se intelege mai usor cu copiii mici, ca cei mici au
suflet mai incapator. La oamenii mari e o inghesuiala de rele ca nici n-ai unde
sa stai."( 10 ani)
"Biserica nu iubeste placerea , ca placerea iti aduce sa spui
mereu ca mai vrei, pe cand multumirea iti aduce sa spui ca-ti ajunge." ( 9
ani)
"Ingerii nu ne spun cum e in Rrai, de unde sunt ei, ca atunci cand
mori e ca un fel de ziua ta si primesti cadou Raiul si ei nu pot spune dinainte
cum arata cadoul pe care il primesti pentru ca strica toata ziua." ( 10
ani)
" Nu e bine sa stai cu pacatul in tine, trebuie sa fugi la
spovedit, ca pacatul din tine sa nu faca pui de pacati." ( 10 ani)
"Preotii vin in casele oamenilor inainte de paste si Craciun ca sa
sfinteasca toate camerele, ca le curata cu aghiazma care e un foarte bun
detergent impotriva dracilor." ( 11 ani)
"Postim ca sa nu ne mai gandim numai la gusturi de mancare si sa
ne mai gandim si la gustul de Dumnezeu." ( 11 ani)
"Cei care nu-l gasesc pe D-zeu sunt cei care il cauta din
interes." ( 12 ani)
"Milostivul e rar ca mila n-o gasesti pe toate drumurile deoarece
ea trebuie cultivata." ( 14 ani)
"Altarul este partea din biserica unde preotul vorbeste intre
patru ochi cu Dumnezeu." ( 10 ani)
"Unii oameni nu putrezesc dupa ce mor, pentru ca trupurile lor au
fost bagate in pamant cu cerul in ei." ( 13 ani)
"Sfintii au aureola rotunda si nu patrata ca sa nu faca vreun rau
nici macar din greseala - ca poate cine stie, cand se ridica la cer, sa nu
intepe cu vreun colt o pasare in zbor." ( 13 ani)
"Oamenii care cred in Dumnezeu se dezvolta mai repede decat
ceilalti oameni, pentru ca ei ajung sa-si dezvolte esentialul." ( 15 ani)
" Ne dam seama ca Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii la fel, ca
daca te desparti de El si mai tarziu te intorci la El, nu tine suparare si te
ajuta la fel ca si pe cei care au fost tot timpul cu El." ( 11 ani)
"Inima bate, bate pana se stinge, ca inima este ca lumanarea si
daca tu crezi in Dumnezeu, el ti-o aprinde din nou in Cer." ( 9 ani)
"Daca cineva ar insista la usa mea sa-mi schimb religia, as zice
ca nu pot, pentu ca ar fi ca si cand mi-ar cere sa-mi schimb parintii."( 9
ani)
"Daca ii ascultam atent pe oameni, auzim mai tot timpul cum se
lauda, pentru ca nu le este gata capul."( 11 ani)
"Vedeţi ce dragoste ne -a arătat Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Şi sîntem. Lumea nu ne cunoaşte, pentrucă nu L -a cunoscut nici pe El. Prea iubiţilor, acum sîntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi, nu s’a arătat încă. Dar ştim că atunci cînd Se va arăta El, vom fi ca El; pentrucă Îl vom vedea aşa cum este."
“Când vei îmbătrâni..Aș vrea ca tu să știi:Un copil vei fi mereu.. în ochii Mei.”
Daca ai fost orfan de tata sau tatal ti-a murit, Dumnezeu iti spune “Un copil vei fi mereu în ochii Mei
VERSETUL ZILEI
poza preluata de pe blogul Rodica Dumbraveanu |
miercuri, 26 decembrie 2012
duminică, 23 decembrie 2012
DUMNEZEU TRANSFORMA BLESTEMUL IN BINECUVANTARE
Dar Dumnezeul nostru a preschimbat blestemul în binecuvântare! Neemia 13:2
(preloat de pe blogul Daniela Delibas)
"În timp ce pregătesc cina, am pe masa din bucătărie Biblia deschisă la acest verset din Neemia 13:2 şi, în timp ce meditez asupra lui mă întreb: “Oare chiar a preschimbat Dumnezeu blestemul în binecuvântare?” Nu vreau să fiu o “Eva” a zilelor noastre ci îmi pun această întrebare cu intenţia sinceră de a aprofunda acest adevăr şi de a-i înţelege toate nuanţele. Vă daţi seama ce mare har!? Să transforme Dumnezeu blestemul în binecuvântare! Ce Mare, Puternic şi Minunat Dumnezeu avem! De dragul copiilor Lui, Dumnezeu schimbă chiar şi blestemul în binecuvântare! În Biblia Fidelă acest verset este tradus astfel: Totuşi, Dumnezeul nostru a întors blestemul în binecuvântare. Îmi place mai mult această traducere. Dumnezeu a întors roata iar blestemul a devenit binecuvântare!
În timp ce meditez asupra acestui verset, Elisa, mezina casei de un an de zile, se tot plimbă pe la picioarele mele jucându-se cu oalele din dulap, pe care le scoate şi le pune la loc, într-un joc nevinovat al copilăriei. O iau în braţe şi o sărut plină de dragoste şi bucurie în inimă. Şi brusc, îmi dau seama că tocmai ea, Elisa, este un exemplu viu al felului în care Dumnezeu a schimbat/a întors blestemul în binecuvântare în viaţa mea.
Elisa a venit în familia noastră după o perioadă de aşteptare şi anticipare, mai exact după 2 băieţi. Naşterea ei a constituit o mare bucurie pentru noi, mai ales pentru inima mea de mamă care îşi dorea o fetiţă. Dar, după venirea pe lume a celui de-al doilea copil, David, medicul sub supravegherea căruia mă aflam a venit la patul meu de spital şi a început să-mi prezinte toate motivele medicale pe baza cărora nu ar trebui să mai rămân vreodată însărcinată. Şi nu erau puţine! Am ascultat-o din respect, însă cuvintele ei au rămas departe de mintea şi inima mea. Apoi a continuat cu o propoziţie care mi-a oprit parcă inima în loc: “În timpul operaţiei, am fost foarte hotărâtă să opresc în trupul dvs. naşterea vreunui următor copil, din datorie faţă de viaţa dvs., însă“, şi vocea ei căpătă noi inflexiuni…”ceva, sau poate cineva m-a oprit. Vă sfătuiesc însă, cu toată seriozitatea, să fiţi o mamă responsabilă şi să nu mai rămâneţi niciodată însărcinată.” Şi a plecat.
După 2 ani de zile, am întâlnit-o din nou pe holul spitalului. Ţineam în braţe o fetiţă frumoasă şi sănătoasă. I-am arătat-o. A dat din cap nedumerită, parcă neînţelegând puterea divină care a întors în viaţa mea blestemul în binecuvântare. Elisa îmi aduce în inimă o bucurie deosebită iar gândul că cineva îmbrăcat în haine de doctor a vrut să-mi ia această bucurie, îmi dă fiori pe şira spinării. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a avut har pentru familia mea!
P.S. În clipa în care am terminat de gătit cina, am finalizat şi această meditaţie. Asta mă face să zâmbesc pentru că mă duce cu gândul la Proverbe 13 unde este prezentată femeia care lucrează pe mai multe planuri şi izbuteşte în tot lucrul ei. Zâmbesc pentru că iată, se poate!:)"
...............................................................................................................
Minunata meditatie...multumesc lui Dumnezeu pentru ca e credincios promisiunilor Sale. De cele mai multe ori in viata noastra, a copiilor lui Dumnezeu sunt probleme mult mai mari si mult mai dificile decant in viata celor ce nu il recunosc pe Domnul Isus si nu il primesc in inima lor. Si eu am trait clipe disperate cu sanatatea , cu aducerea pe lume a copiilor si multe alte "probleme" de tot felul.De multe ori remarcile sarcastice a celor din jur ca "unde este Dumnezeul vostru?" de de noi suntem asa incercati ne duc si pe noi ca scriitorul psalmului 73 cu gandul intristat spre durere si aparenta nedreptate. Dar, ca si psalmistul Duhul Domnului nostru ne reaminteste in Cine ne-am pus increderea si credinciosia sa. Imi e tare drag verestul din Romani 8 cu 28 de cate ori trec prin astfel de incercari in care logica mea nu gaseste nici o explicatie. Si atunci imi spun de foarte multe ori ca logica mea nu se potriveste cu logica lui Dumnezeu care e Omnipotent, Omniscient, Omniprezent si ma iubeste atat de mult ca m-a creat inca din pantecele mamei mele , exist datorita voii Lui, sunt salvata datorita iubirii Lui pana la jertfa suprema, si binenteles trec prin toate cu voia Lui si spre binele meu. Laudat fie numele Lui in veci de veci.
ZIUA DE CRACIUN
Ziua de Craciun..
Preotul inspecta biserica inainte de venirea credinciosilor pentru primul mass si vazu cu placere ca totul a fost aspirat si praful fusese sters dupa serviciul de la miezul noptii, si toate obiectele lasate in urma; manusi, posete, fulare au fost adunate si trimise la rectorat.
Era un pic inaintea orei 5 dimineata. Afara era inca intuneric, si in biserica unde numai preotii cei mai in visrsta se miscau dintr-un loc in altul, lumina de la luminari se agita necontenit aruncind umbre pe pereti si pe podea. Din cind in cind cite o luminare arunca raze un pic mai puternice si prindea atunci frumusetea si culorile minunatelor ferestre si a lucraturii de arta din ele. Era frig si in afara de fosnetul facut de miscarea preotului, totul era in deplina tacere.
In drumul lui preotul se opri sa spuna o rugaciune lui Isus copilul nascut de Craciun. Aveau si un model acolo , cu scena nativitatii si sculpturile erau facute cu un realism de admirat…Printr-o usa deschisa puteai sa vezi afara cerul intunecat si steaua care i-a calauzit pe pastori la iesle; de fapt scena arata ca pastorii erau aproape de usa sa intre in grajd si erau intr-o postura de adoratie; animalele erau in grajd iar in centrul era familia sfinta, Maria si Iosif uitindu-se in jos la iesle…
Preotul isi incrunta fruntea…si exclamatia lui de surpriza se auzi in toata biserica. Ieslea era goala.Micul Isus, papusa aia de plaster care il reprezenta pe Salvatorul nostru era…disparuta.
In graba, cu grava agitatie preotul incepu sa caute in amanuntime in vecinatate, se apleca si se uita pe sub scaune, pe toate rindurile, si dupa ce se convinse ca nu-i chip de gasit merse sa comunice aceasta lipsa la sextonul bisericii si la pastorul asistent si la ceilalti preoti. Discutara indelung, dar nici unul nu avu nici un fel de explicatie. Dupa o vreme, dupa ce au dat suficient din cap a mirare si s-au uitat unul la altul amariti au acceptat in sfirsit adevarul ca, pe cit de nepotrivit pe atit de real era faptul ca figurina ce il reprezenta pe Isus a fost furata.
Cu solemnitatea necesara, acestei ocazii, pastorul raporta enoriasilor la primul mass disparitia lui Isus din iesle. Cu vocea tremurind de emotie le spuse despre natura socanta a acestei fapte si ca un sacrilegiu a fost facut. Privirea lui trecu peste toate fetele celor de fata parca vrind sa gaseasca vinovatul sau sa citeasca gindurile cele mai ascunse ale celor prezenti. Copilasul Christos zise el, trebuie sa fie adus neaparat inapoi pina la sfirsitul acelei zile. Apoi dupa o lunga tacere se grabi sa plece de la amvon.
La fiecare mass din ziua aia repeta acelasi mesaj, dar nimic nu se intimpla. Ieslea raminea in continuare goala. Catre sfirsitul zilei de Craciun cu fata meditativa si si cu evidenta suparare scrisa pe ea, pastorul o lua pe jos prin imprejurimile bisericii. Nu trecu mult de cind isi incepu plimbarea ca zareste pe unul dintre cei mai marunti membrii ai turmei lui, un baietel de vreo 5 sau 6 anisori, cu numele de Johnny Mullaney. Bine imbracat sa nu simta frigul, mogildeata pasea cu rivna tragind dupa ea un carut rosu de jucarie…”express wagon”, nou nout…probabil un cadou primit de Craciun.
Preotul fu miscat de realizarea faptului ca parintii lui au sacrificat mult sa ii cumpere acest cadou, stiind ca familia era o familie saraca.
Uite se gindi el, ceva frumos care sa-i incalzeasca inima si sa-i reinoiasca increderea in bunatatea fiintelor umane. Se grabi sa-l ajunga din urma cu dorinta sa-i ureze “un Craciun fericit” si sa-i admire carutul. Dar cu cit se apropie cu cit fu atras de continutul carutului…si nu trecu mult si descoperi ca in carut era chiar “pruncul din iesle , figurina a carei disparitie crease atita comotie toata ziua.
Preotul il oprii pe Johnny si cu severitate i-a tinut o mica litanie, nu prea lunga si nu prea grea tinind cont de virsta infractorului…dar cu toate astea el era destul de mare sa inteleaga ca furtul este un pacat si ca a fura din avutul bisericii era chiar si un mai mare pacat. Johnny il asculta tacut pina la sfirsit si se putea citi pe fata lui ca era gata, gata sa dea de-acuma drumul la lacrimi…
“Dar, parinte”… zise el cind in sfirsit preotul isi termina litania,”eu nu am furat bebelasul Isus…nu asta am facut eu”…si inghiti de citeva ori si-si sufla nasul…”Doar ca eu m-am rugat Domnului Isus sa primesc un carut rosu drept cadou de Craciun…si i-am promis ca daca o sa-mi asculte rugaciunea si am sa primesc un carut, El va fi primul pe care am sa-L plimb …
(poveste preluata de pe blogul Rodicai Botan)
Preotul inspecta biserica inainte de venirea credinciosilor pentru primul mass si vazu cu placere ca totul a fost aspirat si praful fusese sters dupa serviciul de la miezul noptii, si toate obiectele lasate in urma; manusi, posete, fulare au fost adunate si trimise la rectorat.
Era un pic inaintea orei 5 dimineata. Afara era inca intuneric, si in biserica unde numai preotii cei mai in visrsta se miscau dintr-un loc in altul, lumina de la luminari se agita necontenit aruncind umbre pe pereti si pe podea. Din cind in cind cite o luminare arunca raze un pic mai puternice si prindea atunci frumusetea si culorile minunatelor ferestre si a lucraturii de arta din ele. Era frig si in afara de fosnetul facut de miscarea preotului, totul era in deplina tacere.
In drumul lui preotul se opri sa spuna o rugaciune lui Isus copilul nascut de Craciun. Aveau si un model acolo , cu scena nativitatii si sculpturile erau facute cu un realism de admirat…Printr-o usa deschisa puteai sa vezi afara cerul intunecat si steaua care i-a calauzit pe pastori la iesle; de fapt scena arata ca pastorii erau aproape de usa sa intre in grajd si erau intr-o postura de adoratie; animalele erau in grajd iar in centrul era familia sfinta, Maria si Iosif uitindu-se in jos la iesle…
Preotul isi incrunta fruntea…si exclamatia lui de surpriza se auzi in toata biserica. Ieslea era goala.Micul Isus, papusa aia de plaster care il reprezenta pe Salvatorul nostru era…disparuta.
In graba, cu grava agitatie preotul incepu sa caute in amanuntime in vecinatate, se apleca si se uita pe sub scaune, pe toate rindurile, si dupa ce se convinse ca nu-i chip de gasit merse sa comunice aceasta lipsa la sextonul bisericii si la pastorul asistent si la ceilalti preoti. Discutara indelung, dar nici unul nu avu nici un fel de explicatie. Dupa o vreme, dupa ce au dat suficient din cap a mirare si s-au uitat unul la altul amariti au acceptat in sfirsit adevarul ca, pe cit de nepotrivit pe atit de real era faptul ca figurina ce il reprezenta pe Isus a fost furata.
Cu solemnitatea necesara, acestei ocazii, pastorul raporta enoriasilor la primul mass disparitia lui Isus din iesle. Cu vocea tremurind de emotie le spuse despre natura socanta a acestei fapte si ca un sacrilegiu a fost facut. Privirea lui trecu peste toate fetele celor de fata parca vrind sa gaseasca vinovatul sau sa citeasca gindurile cele mai ascunse ale celor prezenti. Copilasul Christos zise el, trebuie sa fie adus neaparat inapoi pina la sfirsitul acelei zile. Apoi dupa o lunga tacere se grabi sa plece de la amvon.
La fiecare mass din ziua aia repeta acelasi mesaj, dar nimic nu se intimpla. Ieslea raminea in continuare goala. Catre sfirsitul zilei de Craciun cu fata meditativa si si cu evidenta suparare scrisa pe ea, pastorul o lua pe jos prin imprejurimile bisericii. Nu trecu mult de cind isi incepu plimbarea ca zareste pe unul dintre cei mai marunti membrii ai turmei lui, un baietel de vreo 5 sau 6 anisori, cu numele de Johnny Mullaney. Bine imbracat sa nu simta frigul, mogildeata pasea cu rivna tragind dupa ea un carut rosu de jucarie…”express wagon”, nou nout…probabil un cadou primit de Craciun.
Preotul fu miscat de realizarea faptului ca parintii lui au sacrificat mult sa ii cumpere acest cadou, stiind ca familia era o familie saraca.
Uite se gindi el, ceva frumos care sa-i incalzeasca inima si sa-i reinoiasca increderea in bunatatea fiintelor umane. Se grabi sa-l ajunga din urma cu dorinta sa-i ureze “un Craciun fericit” si sa-i admire carutul. Dar cu cit se apropie cu cit fu atras de continutul carutului…si nu trecu mult si descoperi ca in carut era chiar “pruncul din iesle , figurina a carei disparitie crease atita comotie toata ziua.
Preotul il oprii pe Johnny si cu severitate i-a tinut o mica litanie, nu prea lunga si nu prea grea tinind cont de virsta infractorului…dar cu toate astea el era destul de mare sa inteleaga ca furtul este un pacat si ca a fura din avutul bisericii era chiar si un mai mare pacat. Johnny il asculta tacut pina la sfirsit si se putea citi pe fata lui ca era gata, gata sa dea de-acuma drumul la lacrimi…
“Dar, parinte”… zise el cind in sfirsit preotul isi termina litania,”eu nu am furat bebelasul Isus…nu asta am facut eu”…si inghiti de citeva ori si-si sufla nasul…”Doar ca eu m-am rugat Domnului Isus sa primesc un carut rosu drept cadou de Craciun…si i-am promis ca daca o sa-mi asculte rugaciunea si am sa primesc un carut, El va fi primul pe care am sa-L plimb …
(poveste preluata de pe blogul Rodicai Botan)
VERSETELE ZILEI MATEI 20:1...16
"Fiindca Imparatia cerurilor se aseamana cu un gospodar care a iesit dis-de-dimineata sa-si tocmeasca lucratori la vie.
S-a invoit cu lucratorii cu cate un leu pe zi si i-a trimis la vie.
A iesit pe la ceasul al treilea si a vazut pe altii stand in piata fara lucru.
"Duceti-va si voi in via mea", le-a zis el, "si va voi da ce va fi cu dreptul." Si s-au dus.
A iesit iarasi pe la ceasul al saselea si al noualea si a facut la fel.
Cand a iesit pe la ceasul al unsprezecelea, a gasit pe altii stand in piata si le-a zis: "De ce stati aici toata ziua fara lucru?"
Ei i-au raspuns: "Pentru ca nu ne-a tocmit nimeni." "Duceti-va si voi in via mea", le-a zis el, "si veti primi ce va fi cu dreptul."
Seara, stapanul viei a zis ispravnicului sau: "Cheama pe lucratori si da-le plata, incepand de la cei de pe urma, pana la cei dintai."
Cei din ceasul al unsprezecelea au venit si au luat fiecare cate un leu.
Cand au venit cei dintai, socoteau ca vor primi mai mult; dar au primit si ei tot cate un leu de fiecare.
Dupa ce au primit banii, carteau impotriva gospodarului si ziceau: "Acestia de pe urma n-au lucrat decat un ceas, si la plata i-ai facut deopotriva cu noi, care am suferit greul si zaduful zilei."
Drept raspuns, el a zis unuia dintre ei: "Prietene, tie nu-ti fac nicio nedreptate; nu te-ai tocmit cu mine cu un leu?
Ia-ti ce ti se cuvine si pleaca. Eu vreau sa platesc si acestuia din urma ca si tie.
Nu pot sa fac ce vreau cu ce-i al meu? Ori este ochiul tau rau, fiindca eu sunt bun?"
Tot asa, cei din urma vor fi cei dintai, si cei dintai vor fi cei din urma; pentru ca multi sunt chemati, dar putini sunt alesi." (Matei 20:1...16)
joi, 20 decembrie 2012
TAMPLARUL
TÂMPLARUL...
Doi frați care trăiau în gospodării alăturate au avut un conflict. A început cu o mică neînțelegere şi a luat amploare până când s-a produs dezbinare între cei doi. Totul a culminat cu un schimb de cuvinte dure, urmate de săptămâni de linişte.
Într-o dimineață cineva a bătut la uşa fratelui mai mare. Când a deschis uşa a văzut un bărbat cu unelte de tâmplărie.
"Caut de lucru pentru câteva zile, a zis străinul. Poate aveţi nevoie de mici reparaţii aici, în gospodărie, eu v-aş putea ajuta".
"Da, a zis fratele mai mare. Am ceva de lucru pentru dumneata. Vezi acolo, pe partea cealaltă a râului, locuieşte vecinul meu. Mă rog, de fapt este fratele meu mai mic. Vreau să construiesc un gard de doi metri înălţime, nu vreau să-l mai văd.
Eu plec la câmp, la treburile mele, dar aş vrea ca până mă întorc diseară, dacă se poate, să fie gata".
Tâmplarul a muncit mult, măsurând, tăind, bătând cuie. Aproape de asfinţit, când s-a întors de la câmp fratele mai mare, tâmplarul tocmai terminase treaba. Uimit de ceea ce vede, fermierul a făcut ochii mari şi a rămas cu gura căscată.
Nu era deloc un gard de doi metri. În locul lui era un pod care lega cele două gospodării peste râu.
Tocmai în acel moment vecinul lui, fratele cel mic, venea dinspre casa lui şi, copleşit de ceea ce vedea, şi-a îmbrăţişat fratele mai mare şi i-a spus:
"Eşti un om deosebit, să te gândeşti tu să construieşti un pod aşa de frumos după tot ce ţi-am spus şi ţi-am făcut!
Iartă-mă, frate!"
Şi s-au iertat.
Tâmplarul, văzându-şi treaba terminată, începu să-şi adune uneltele ca să plece într- ale sale.
"Aşteaptă, stai, i-a zis fratele cel mare. Mai stai câteva zile. Am mult de lucru pentru dumneata".
"Mi-ar plăcea să mai rămân, a spus tâmplarul, dar mai am multe poduri de construit."
"OAMENII CONSTRUIESC PREA MULTE ZIDURI SI PREA PUȚINE PODURI " (Isaac Newton).
(O POVESTE CU TALC PRIMITA DE LA LUCIAN CARUIA II MULTUMESC)
Doi frați care trăiau în gospodării alăturate au avut un conflict. A început cu o mică neînțelegere şi a luat amploare până când s-a produs dezbinare între cei doi. Totul a culminat cu un schimb de cuvinte dure, urmate de săptămâni de linişte.
Într-o dimineață cineva a bătut la uşa fratelui mai mare. Când a deschis uşa a văzut un bărbat cu unelte de tâmplărie.
"Caut de lucru pentru câteva zile, a zis străinul. Poate aveţi nevoie de mici reparaţii aici, în gospodărie, eu v-aş putea ajuta".
"Da, a zis fratele mai mare. Am ceva de lucru pentru dumneata. Vezi acolo, pe partea cealaltă a râului, locuieşte vecinul meu. Mă rog, de fapt este fratele meu mai mic. Vreau să construiesc un gard de doi metri înălţime, nu vreau să-l mai văd.
Eu plec la câmp, la treburile mele, dar aş vrea ca până mă întorc diseară, dacă se poate, să fie gata".
Tâmplarul a muncit mult, măsurând, tăind, bătând cuie. Aproape de asfinţit, când s-a întors de la câmp fratele mai mare, tâmplarul tocmai terminase treaba. Uimit de ceea ce vede, fermierul a făcut ochii mari şi a rămas cu gura căscată.
Nu era deloc un gard de doi metri. În locul lui era un pod care lega cele două gospodării peste râu.
Tocmai în acel moment vecinul lui, fratele cel mic, venea dinspre casa lui şi, copleşit de ceea ce vedea, şi-a îmbrăţişat fratele mai mare şi i-a spus:
"Eşti un om deosebit, să te gândeşti tu să construieşti un pod aşa de frumos după tot ce ţi-am spus şi ţi-am făcut!
Iartă-mă, frate!"
Şi s-au iertat.
Tâmplarul, văzându-şi treaba terminată, începu să-şi adune uneltele ca să plece într- ale sale.
"Aşteaptă, stai, i-a zis fratele cel mare. Mai stai câteva zile. Am mult de lucru pentru dumneata".
"Mi-ar plăcea să mai rămân, a spus tâmplarul, dar mai am multe poduri de construit."
"OAMENII CONSTRUIESC PREA MULTE ZIDURI SI PREA PUȚINE PODURI " (Isaac Newton).
(O POVESTE CU TALC PRIMITA DE LA LUCIAN CARUIA II MULTUMESC)
marți, 18 decembrie 2012
SLALOM ...PRIN INCERCARI...
Foto Dan Suciu |
Inca din primavara nu incetez sa ma uimesc , cum a inceput de repede sa treaca timpul. Si in mare masura asta se intampla deoarece stilul de viata trepidant si stresant atat la locul de munca cat si in viata de zi cu zi cu problemele financiare a inceput sa ne fure timpul. Se pare ca din ce in ce mai mult dorinta unora de a castiga cat mai multi bani ii fac pe cei ce detin locuri importante in conducere in orice domeniul sa uite cele mai elementare regului de bun simt umanitare . Cat despre teama de Dumnezeu nici nu vor sa auda. A, mai sunt si unii lupi imbracati in haine de oaie, care nu scapa ocazia sa te sfasie sub falsa platosa a religiei pe care o a fiseaza debordant. Acestea duc incet incet sa fim incatusati intr-un fel de robie nevazuta si resimtita prin oboseala si stress la care teama si descurajarea ne fac sa ajungem deprimati si lipsiti de speranta. Singurul fapt real si singura modalitate de a strabate acest tunel plin de evenimente infricosatoare este credinta. Singurul mod in care poti infrunta o lume atat de urata cu barbarisme ce ataca psihicul, in mod special, este increderea in promisiunile pe care Cuvantul lui Dumnezeu ni le aduce. Singurul pe care ne putem baza este Domnul Isus care ne-a promis ca nu ne va lasa singuri , ca pace pe care ne-a lasat-o poate sa ne pazeasca inimile si gandurile este sanatate si siguranta in lumea aceasta care devine din ce in ce mai neprimitoare si cu acorduri din ce in ce mai malefice. Dragostea pe care El ne-o pune in inimi ne fereste sa ii uram pe cei din jurul nostru care constient sau nu , cu buna stiinta sau fara sa se gandeasca ne fac uneori viata un calvar.
Intr-un fel sau altu ,figurativ vorbind, ne arunca in cuptorul de foc sau in groapa cu lei. Si o fac cu placere si rautate. Ceaa ce nu stiu ei si ceea ce noi trebuie sa constientizam in astfel de momente ca Domnul nostru Isus este cu noi. El promite ca va lupta pentru noi, ca orice lucru va lucra spre binele nostru si ca nici o oaie din turma sa are viata din El si nu este singura indiferent unde s-ar afla; pe marginea prapastiei su intre spini.
S-au perindat in viata mea multe evenimente dificile, urate si istovitoare. Lacrimile nu au fost putine, si nu rareori nedreptatea m-a facut sa am momente de dejnadejde, dar Cel ce m-a ajutat sa ma ridic si sa merg mai departe conform promisiunilor Sale a fost , este si va fi credincios promisiunilor sale.
Chiar daca nu am reusit sa mai scriu atat de mult pe blog fiind prinsa de evenimente m-am gandit la cei ce poposesc pe aici si sper sa fi gasit cate ceva de folos.
Domnul Isus sa ne ajute pe toti ce ne incredem in Domnul Isus sa nu uitam niciodata promisiunile Lui si sa pasim increzatori pe cale pana la sfarsit.
vineri, 14 decembrie 2012
UN MOD POZITIV DE A ALEGE SA GANDESTI SI SA TRAIESTI
Mesaj primit pe e-mai de la un prieten. Nu stiu de cine sunt scrise, dar sunt atat de incurajatoare mai ales in vremurile dificile in care traim ca merita sa il impartasesc .
Mesaj superb : Optimistul
George este tipul de om pe care ţi-ar plăcea să-l urăşti: e întotdeauna bine dispus şi are întotdeauna ceva pozitiv de spus.
Dacă cineva îl întreabă cum ii merge, el răspunde:
"Dacă ar fi mai bine de atât, ar fi nevoie de doi oameni pentru atâta bine!"
E un optimist! Dacă un coleg are o zi rea, George reuşeşte întotdeauna să-l facă să vadă partea pozitivă a situaţiei.
Am devenit curios şi într-o zi l-am intrebat:
"Nu înţeleg, nu este cu putinţă să fii optimist în toate zilele, tu cum reuşeşti?"
George îmi răspunse:
"În fiecare zi când mă trezesc, ştiu că am două posibilităţi: Pot să aleg să fiu bine dispus sau pot să aleg să fiu rău dispus. Şi aleg să fiu bine dispus. Când mi se întamplă ceva rău, pot să aleg între a fi o victimă sau pot să aleg să învăţ din ce mi s-a întâmplat. Şi eu aleg să învăţ. De fiecare dată când cineva vine la mine să se lamenteze pentru ceva, pot să aleg între a-i accepta plângerile sau pot alege să-l ajut să vadă latura pozitivă a vieţii. Şi eu aleg întotdeauna partea bună a vieţii."
"Dar asta nu este întotdeauna aşa de usor" i-am spus.
"Ba da, zise George, întreaga viaţă este o problemă de opţiuni. Când îndepărtezi din viaţă tot ceea ce nu contează cu adevărat, totul devine o chestiune de opţiuni. Depinde de tine să alegi cum să reacţionezi la diverse situaţii, tu trebuie să decizi cum să-i laşi pe alţii să-ţi influienţeze atitudinea faţă de viaţă. Tu alegi să fii bine sau rău dispus. Până la sfârşit tu eşti acela care decizi cum să-ţi trăieşti viaţa".
Dupa această discuţie am pierdut legătura cu George, fiindcă mi-am schimbat locul de muncă, dar adesea, când mă regăseam gândindu-mă la cuvintele lui, atunci optam pentru ceva în viaţă în loc să reacţionez la evenimente.
Apoi am aflat că George a avut un accident groaznic la locul de muncă, a căzut de la 18 metri înălţime şi după o operaţie de 8 ore şi după o îndelungată spitalizare a ieşit având o placă de oţel în spate.
M-am dus să-l văd şi l-am întrebat dacă se simte tot atât de bine.
"Vrei să vezi cicatricile mele?"
"Dar cum faci să rămâi pozitiv dupa ce ţi s-a întâmplat?
"În timp ce cădeam, primul lucru care mi-a venit în minte a fost fetiţa mea. Apoi, în timp ce zăceam pe pământ, mi-am zis că pot să aleg între a muri şi a trăi. Şi am ales să trăiesc."
"Dar nu ţi-a fost frică?"
"Atunci când m-au dus la spital şi am văzut expresiile feţelor surorilor şi doctorilor, mi-a fost frică, fiindcă era de parcă se uitau la un om mort. Apoi un infirmier m-a întrebat dacă am alergie şi am răspuns: DA! Toţi m-au privit şi atunci am urlat: sunt alergic la gravitaţie! Toţi au izbucnit în râs şi eu le-am spus: acum operaţi-mă ca un om viu, nu ca pe unul care e deja mort!"
George m-a învăţat că în fiecare zi avem posibilitatea de a alege să trăim o viaţă deplină. Şi este inutil să fim mereu îngrijoraţi pentru mâine, fiindcă fiecare zi vine cu problemele ei cu care trebuie să trăim, şi mâine ne vom gandi la problemele de mâine.
La urma urmei, azi este ziua de mâine pentru care îţi făceai probleme ieri.
Acum ai doua opţiuni: să ştergi acest document sau să-l trimiţi celor pe care îi iubeşti.
Îţi spun ce am ales eu: voi trăi din plin fiecare zi, fiecare răsuflare, şi mai presus de toate, fiecare prietenie.
DE RETINUT:
Este important să luăm partea bună din toate!
Mesaj superb : Optimistul
George este tipul de om pe care ţi-ar plăcea să-l urăşti: e întotdeauna bine dispus şi are întotdeauna ceva pozitiv de spus.
Dacă cineva îl întreabă cum ii merge, el răspunde:
"Dacă ar fi mai bine de atât, ar fi nevoie de doi oameni pentru atâta bine!"
E un optimist! Dacă un coleg are o zi rea, George reuşeşte întotdeauna să-l facă să vadă partea pozitivă a situaţiei.
Am devenit curios şi într-o zi l-am intrebat:
"Nu înţeleg, nu este cu putinţă să fii optimist în toate zilele, tu cum reuşeşti?"
George îmi răspunse:
"În fiecare zi când mă trezesc, ştiu că am două posibilităţi: Pot să aleg să fiu bine dispus sau pot să aleg să fiu rău dispus. Şi aleg să fiu bine dispus. Când mi se întamplă ceva rău, pot să aleg între a fi o victimă sau pot să aleg să învăţ din ce mi s-a întâmplat. Şi eu aleg să învăţ. De fiecare dată când cineva vine la mine să se lamenteze pentru ceva, pot să aleg între a-i accepta plângerile sau pot alege să-l ajut să vadă latura pozitivă a vieţii. Şi eu aleg întotdeauna partea bună a vieţii."
"Dar asta nu este întotdeauna aşa de usor" i-am spus.
"Ba da, zise George, întreaga viaţă este o problemă de opţiuni. Când îndepărtezi din viaţă tot ceea ce nu contează cu adevărat, totul devine o chestiune de opţiuni. Depinde de tine să alegi cum să reacţionezi la diverse situaţii, tu trebuie să decizi cum să-i laşi pe alţii să-ţi influienţeze atitudinea faţă de viaţă. Tu alegi să fii bine sau rău dispus. Până la sfârşit tu eşti acela care decizi cum să-ţi trăieşti viaţa".
Dupa această discuţie am pierdut legătura cu George, fiindcă mi-am schimbat locul de muncă, dar adesea, când mă regăseam gândindu-mă la cuvintele lui, atunci optam pentru ceva în viaţă în loc să reacţionez la evenimente.
Apoi am aflat că George a avut un accident groaznic la locul de muncă, a căzut de la 18 metri înălţime şi după o operaţie de 8 ore şi după o îndelungată spitalizare a ieşit având o placă de oţel în spate.
M-am dus să-l văd şi l-am întrebat dacă se simte tot atât de bine.
"Vrei să vezi cicatricile mele?"
"Dar cum faci să rămâi pozitiv dupa ce ţi s-a întâmplat?
"În timp ce cădeam, primul lucru care mi-a venit în minte a fost fetiţa mea. Apoi, în timp ce zăceam pe pământ, mi-am zis că pot să aleg între a muri şi a trăi. Şi am ales să trăiesc."
"Dar nu ţi-a fost frică?"
"Atunci când m-au dus la spital şi am văzut expresiile feţelor surorilor şi doctorilor, mi-a fost frică, fiindcă era de parcă se uitau la un om mort. Apoi un infirmier m-a întrebat dacă am alergie şi am răspuns: DA! Toţi m-au privit şi atunci am urlat: sunt alergic la gravitaţie! Toţi au izbucnit în râs şi eu le-am spus: acum operaţi-mă ca un om viu, nu ca pe unul care e deja mort!"
George m-a învăţat că în fiecare zi avem posibilitatea de a alege să trăim o viaţă deplină. Şi este inutil să fim mereu îngrijoraţi pentru mâine, fiindcă fiecare zi vine cu problemele ei cu care trebuie să trăim, şi mâine ne vom gandi la problemele de mâine.
La urma urmei, azi este ziua de mâine pentru care îţi făceai probleme ieri.
Acum ai doua opţiuni: să ştergi acest document sau să-l trimiţi celor pe care îi iubeşti.
Îţi spun ce am ales eu: voi trăi din plin fiecare zi, fiecare răsuflare, şi mai presus de toate, fiecare prietenie.
DE RETINUT:
Este important să luăm partea bună din toate!
luni, 3 decembrie 2012
MIE IMI PLAC TINERII ACESTIA..
Multumesc Rodica si multumes Marius Cruceru
duminică, 2 decembrie 2012
PSALMUL 25
Foto Cristi Davidovici |
Psalmii 25
1. (Un psalm al lui David.) La Tine, Doamne, imi inalt sufletul.2. In Tine, Dumnezeule, ma incred: sa nu fiu dat de rusine, ca sa nu se bucure vrajmasii mei de mine!
3. Da, toti cei ce nadajduiesc in Tine nu vor fi dati de rusine: ci de rusine vor fi dati cei ce Te parasesc fara temei.
4. Arata-mi, Doamne, caile Tale si invata-ma cararile Tale.
5. Povatuieste-ma in adevarul Tau si invata-ma; caci Tu esti Dumnezeul mantuirii mele, Tu esti totdeauna nadejdea mea!
6. Adu-Ti aminte, Doamne, de indurarea si bunatatea Ta; caci sunt vesnice.
7. Nu-Ti aduce aminte de greselile din tineretea mea, nici de faradelegile mele; ci adu-Ti aminte de mine, dupa indurarea Ta, pentru bunatatea Ta, Doamne!
8. Domnul este bun si drept: de aceea arata El pacatosilor calea.
9. El face pe cei smeriti sa umble in tot ce este drept. El invata pe cei smeriti calea Sa.
10. Toate cararile Domnului sunt indurare si credinciosie pentru cei ce pazesc legamantul si poruncile Lui.
11. Pentru Numele Tau, Doamne, iarta-mi faradelegea, caci mare este!
12. Cine este omul care se teme de Domnul? Aceluia Domnul ii arata calea pe care trebuie s-o aleaga.
13. El va locui in fericire, si samanta lui va stapani tara.
14. Prietenia Domnului este pentru cei ce se tem de El, si legamantul facut cu El le da invatatura.
15. Eu imi intorc necurmat ochii spre Domnul, caci El imi va scoate picioarele din lat.
16. Priveste-ma si ai mila de mine, caci sunt parasit si nenorocit.
17. Nelinistea inimii mele creste: scoate-ma din necazul meu!
18. Uita-Te la ticalosia si truda mea si iarta-mi toate pacatele mele.
19. Vezi cat de multi sunt vrajmasii mei si cu ce ura mare ma urmaresc.
20. Pazeste-mi sufletul si scapa-ma! Nu ma lasa sa fiu dat de rusine cand ma incred in Tine!
21. Sa ma ocroteasca nevinovatia si neprihanirea, cand imi pun nadejdea in Tine!
22. Izbaveste, Dumnezeule, pe Israel din toate necazurile lui.
http://www.youtube.com/watch?v=VWMjGI5qmUc
http://www.youtube.com/watch?v=aVowuwq1brA
http://www.youtube.com/watch?v=WojSOjsU4Mw
http://www.youtube.com/watch?v=OdEkqAQXH44
vineri, 16 noiembrie 2012
CINE NE POATE AJUTA IN MOMENTE GRELE?
Pot totul in Hristos care ma intareste. (Filip.4:13)
V-am spus aceste lucruri ca sa aveti pace in Mine. In lume veti avea necazuri;
dar indrazniti, Eu am biruit lumea." (Ioan.16:33)
Multumesc Liviei pentru videoclip. Stiu ca e si o secventa care nu e la locul ei , dar idea vidoclipului si toate celelalte sunt atat de reusite ca ar fi fost pacat sa nu le impartasesc. Domnul ne invata sa alegem ce este de folos (Isa.48:17) Toate lucrurile sunt ingaduite, dar nu
toate sunt de folos.
Toate lucrurile sunt ingaduite, dar nu
toate zidesc. (1Cor.10:23) Deci va invit sa alegeti ce este de folos si ce zideste, adica indrazneala si curajul de a merge mai departe stiind Cine ne este alaturi in aceasta "calatorie" unori destul de anevoioasa. O zi buna tuturor.
vineri, 9 noiembrie 2012
VERSETELE ZILEI/ DANIEL 3
Daniel 3
1. Imparatul Nebucadnetar a facut un chip de aur, inalt de saizeci de coti si lat de sase coti. L-a ridicat in valea Dura, in tinutul Babilonului.2. Imparatul Nebucadnetar a poruncit sa cheme pe dregatori, pe ingrijitori si pe carmuitori, pe judecatorii cei mari, pe vistiernici, pe legiuitori, pe judecatori si pe toate capeteniile tinuturilor, ca sa vina la sfintirea chipului pe care-l inaltase imparatul Nebucadnetar.
3. Atunci dregatorii, ingrijitorii si carmuitorii, judecatorii cei mari, vistiernicii, legiuitorii, judecatorii si toate capeteniile tinuturilor s-au strans la sfintirea chipului pe care-l inaltase imparatul Nebucadnetar. S-au asezat inaintea chipului pe care-l inaltase Nebucadnetar.
4. Iar un crainic a strigat cu glas tare: "Iata ce vi se porunceste, popoare, neamuri, oameni de toate limbile!
5. In clipa cand veti auzi sunetul trambitei, cavalului, chitarei, lautei, psaltirei, cimpoiului si a tot felul de instrumente de muzica, sa va aruncati cu fata la pamant si sa va inchinati chipului de aur pe care l-a inaltat imparatul Nebucadnetar.
6. Oricine nu se va arunca cu fata la pamant si nu se va inchina va fi aruncat chiar in clipa aceea in mijlocul unui cuptor aprins." -
7. De aceea, in clipa cand au auzit toate popoarele sunetul trambitei, cavalului, chitarei, lautei, psaltirei si a tot felul de instrumente de muzica, toate popoarele, neamurile, oamenii de toate limbile s-au aruncat cu fata la pamant si s-au inchinat chipului de aur pe care-l inaltase imparatul Nebucadnetar.
8. Cu prilejul acesta, si in aceeasi vreme, cativa haldei s-au apropiat si au parat pe iudei.
9. Ei au luat cuvantul si au zis imparatului Nebucadnetar: "Sa traiesti vesnic, imparate!
10. Ai dat o porunca dupa care toti cei ce vor auzi sunetul trambitei, cavalului, chitarei, lautei, psaltirei, cimpoiului si a tot felul de instrumente de muzica vor trebui sa se arunce cu fata la pamant si sa se inchine chipului de aur;
11. si dupa care oricine nu se va arunca cu fata la pamant si nu se va inchina va fi aruncat in mijlocul unui cuptor aprins.
12. Dar sunt niste iudei, carora le-ai dat in grija treburile tinutului Babilonului, si anume Sadrac, Mesac si Abed-Nego, oameni care nu tin seama deloc de tine, imparate. Ei nu slujesc dumnezeilor tai si nu se inchina chipului de aur pe care l-ai inaltat tu!"
13. Atunci Nebucadnetar, maniat si plin de urgie, a dat porunca sa aduca pe Sadrac, Mesac si Abed-Nego. Si oamenii acestia au fost adusi indata inaintea imparatului.
14. Nebucadnetar a luat cuvantul si le-a zis: "Inadins oare, Sadrac, Mesac si Abed-Nego, nu slujiti voi dumnezeilor mei si nu va inchinati chipului de aur pe care l-am inaltat?
15. Acum fiti gata, si in clipa cand veti auzi sunetul trambitei, cavalului, chitarei, lautei, psaltirei, cimpoiului si a tot felul de instrumente, sa va aruncati cu fata la pamant si sa va inchinati chipului pe care l-am facut; daca nu va veti inchina lui, veti fi aruncati indata in mijlocul unui cuptor aprins! Si care este Dumnezeul acela care va va scoate din mana mea?"
16. Sadrac, Mesac si Abed-Nego au raspuns imparatului Nebucadnetar: "Noi n-avem nevoie sa-ti raspundem la cele de mai sus.
17. Iata, Dumnezeul nostru caruia Ii slujim poate sa ne scoata din cuptorul aprins, si ne va scoate din mana ta, imparate.
18. Si chiar de nu ne va scoate, sa stii, imparate, ca nu vom sluji dumnezeilor tai si nici nu ne vom inchina chipului de aur pe care l-ai inaltat!"
19. La auzul acestor cuvinte, Nebucadnetar s-a umplut de manie si si-a schimbat fata, intorcandu-si privirile impotriva lui Sadrac, Mesac si Abed-Nego. A luat din nou cuvantul si a poruncit sa incalzeasca de sapte ori mai mult cuptorul de cum se cadea sa-l incalzeasca.
20. Apoi a poruncit unora din cei mai voinici ostasi din ostirea lui sa lege pe Sadrac, Mesac si Abed-Nego si sa-i arunce in cuptorul aprins.
21. Oamenii acestia au fost legati cu izmenele, camasile, mantalele si celelalte haine ale lor si aruncati in mijlocul cuptorului aprins.
22. Fiindca porunca imparatului era aspra, si cuptorul era neobisnuit de incalzit, flacara a ucis pe toti oamenii care aruncasera in el pe Sadrac, Mesac si Abed-Nego.
23. Dar acesti trei oameni, Sadrac, Mesac si Abed-Nego, au cazut legati in mijlocul cuptorului aprins.
24. Atunci imparatul Nebucadnetar s-a inspaimantat si s-a sculat repede. A luat cuvantul si a zis sfetnicilor sai: "N-am aruncat noi in mijlocul focului trei oameni legati?" Ei au raspuns imparatului: "Negresit, imparate!"
25. El a luat iarasi cuvantul si a zis: "Ei bine, eu vad patru oameni umbland slobozi in mijlocul focului si nevatamati; si chipul celui de al patrulea seamana cu al unui fiu de dumnezei!"
26. Apoi Nebucadnetar s-a apropiat de gura cuptorului aprins si, luand cuvantul, a zis: "Sadrac, Mesac si Abed-Nego, slujitorii Dumnezeului celui Preainalt, iesiti afara si veniti incoace!" Si Sadrac, Mesac si Abed-Nego au iesit din mijlocul focului.
27. Dregatorii, ingrijitorii, carmuitorii si sfetnicii imparatului s-au strans si au vazut ca focul n-avusese nicio putere asupra trupului acestor oameni, ca nici perii capului lor nu se parlisera, hainele le ramasesera neschimbate si nici macar miros de foc nu se prinsese de ei.
28. Nebucadnetar a luat cuvantul si a zis: "Binecuvantat sa fie Dumnezeul lui Sadrac, Mesac si Abed-Nego, care a trimis pe ingerul Sau si a izbavit pe slujitorii Sai care s-au increzut in El, au calcat porunca imparatului si si-au dat mai degraba trupurile lor decat sa slujeasca si sa se inchine altui dumnezeu decat Dumnezeului lor!
29. Iata acum porunca pe care o dau: orice om, din orice popor, neam sau limba ar fi, care va vorbi rau de Dumnezeul lui Sadrac, Mesac si Abed-Nego va fi facut bucati, si casa lui va fi prefacuta intr-un morman de murdarii, pentru ca nu este niciun alt Dumnezeu care sa poata izbavi ca El."
30. Dupa aceea, imparatul a inaltat pe Sadrac, Mesac si Abed-Nego la mare cinste in tinutul Babilonului.
luni, 29 octombrie 2012
joi, 25 octombrie 2012
CANTATI DOMNULUI
IBADAT KARO – ANIL & REENA KANT
CHORUS:
Hei duniya ke logon oonchi aawaj karon
O people of the world, lift up your voice
Gawon khushi key geet
And sing the songs of joy
CHORUS:
Hei duniya ke logon oonchi aawaj karon
O people of the world, lift up your voice
Gawon khushi key geet
And sing the songs of joy
Uska gungaan karo
Declare praises of Him
Declare praises of Him
Ibadat karo uski Ibadat karo (x2)
Worship Him, Worship…
(Repeat Chorus)
Worship Him, Worship…
(Repeat Chorus)
1. Yaad karo ki vahi ek Khuda hein
Remember that He alone is God
Remember that He alone is God
Hum ko ye jeevan useene diya hein
It is He who has given us this life
It is He who has given us this life
Us charagah se hum sab hein aaye
We all have come from that (spring)
We all have come from that (spring)
Humd o sana ke hum geet gaaye
Let’s sing the song of His praise
Let’s sing the song of His praise
Rab ka tum shukar karo
Give thanks to the Lord
Give thanks to the Lord
Oonchi aawaj karo
Lift up your voice
Lift up your voice
Gawon khushi key geet
And sing the songs of joy
And sing the songs of joy
Uska gungaan karo
Declare praises of Him
Declare praises of Him
Ibadat karo uski Ibadat karo (x2)
Worship Him, Worship…
Worship Him, Worship…
2. Naamey Khudawand kitna mubaarak
How blessed is the Name of the Lord!
How blessed is the Name of the Lord!
Mera Khudawand kitna bhala hein
My God, How good is He!
My God, How good is He!
Rehmat hei uski sadiyon purani
His compassion is from ageless past
His compassion is from ageless past
Wafa ka azar se yahi silsila hein
(From endless faithfulness this history rolls on)
(From endless faithfulness this history rolls on)
Uspar eeman dharo, uske ghar aap chalo
Cast your faith on Him, walk yourself to His house!
Cast your faith on Him, walk yourself to His house!
Gawon khushi key geet
And sing the songs of joy
And sing the songs of joy
Uska gungaan karo
Declare praises of Him
Declare praises of Him
Ibadat karo uski Ibadat karo (x2)
Worship Him, Worship…
Worship Him, Worship…
duminică, 21 octombrie 2012
O POVESTE DIN ALPI
Un
copil fermecător de 8 ani, discutând în șoapte, cu marmotele din Alpii Austrieci.From: Bauer Niki
Este
de necrezut, și totodată încântător ce relații pot să se nască intre un copil
austriac și marmotele din Alpi. In reportajul nostru vă prezentăm această
relație neobișnuită dintre om și un animal sălbatic. În principiu, marmotele sânt niște animale foarte retrase, cărora le este frică de om de așa măsură, încât la apropierea oamenilor, declanșează o întreagă acțiune de alarmare generală, și dispar în câteva secunde. Dar în situația în care îl zăresc pe copilul de opt ani: Matteo Walch, situația se schimbă radical, îl însoțesc peste tot, și pur ș simplu îl doboară din picioare cu afecțiunea lor.
Relația lui Matteo cu aceste viețuitoare a început în urmă cu patru ani, când împreună cu familia lui a făcut prima tură în Alpi. De atunci se întorc anual în munții Groslocker, unde continuă neîntrerupt această legătura cu clanul marmotelor.
Michaela, mama școlarului din Innsbruck povestește, că afecțiunea deosebită a lui Matteo față de aceste animale, face ca lor să nu le fie frică deloc de el, după cum se poate observa și din fotografii. Se presupune că acest lucru se datorează numai faptului, că ele simt sinceritatea sentimentelor băiatului.
"Pot petrece ore întregi privind animalele – acest lucru fiind pentru mine legătura cea mai strânsă cu natura" – povestește Matteo. Cel mai palpitant este, când pot și să mă joc cu ei, cea ce acceptă și de marmotele, mai ales contra unor recompense mărunte!"
"M-am străduit să prind cât mai
fidel acele clipe, în care fiul meu și marmotele comunică între ei într-o
deplină armonie, cea ce cred că am și reușit ca să obțin. Consider că pentru
mine cel mai important de demonstrat a fost, că în ohii marmotelor se oglindește o curiozitate sinceră și nu
sentimentul de teamă de om. In acest mod, într-adevăr are rost să o prezinți
natura, deoarece aceasta este adevărata ei fața
- povestește mama tânărului, în
legătură cu fotografiile obținute..
Fără îndoială, este de admirat atitudinea unui băiat de oraș, care se comportă cu o naturalețe și cu sincere sentimente de dragoste față de animale. Cea ce este încă de remarcat, că și marmotele se prind ușor în acest joc.
Autor: Pozitív Nap (Zi Pozitivă)
Fotografii: Michaela Walch
Traducere
din maghiară: p.-
(MULTUMESC LUI lUCIAN PENTRU "POVESTE")
miercuri, 17 octombrie 2012
VERSETELE ZILEI
"Domnul Se va lupta pentru voi; dar voi stati linistiti." (Exod.14:14) ; "Nu te teme de ei; caci Domnul Dumnezeul vostru va lupta El insusi pentru voi." (Deut.3:22) ; "Asa va vorbeste Domnul: "Nu va temeti si nu va inspaimantati dinaintea acestei mari multumi, caci nu voi veti lupta, ci Dumnezeu. "(2Cron.20:1)
marți, 16 octombrie 2012
CUM DISTRUGI MOTIVATIA ANGAJATILOR
Unele lucruri pe care mi-ar fi placut sa le cunoasca, insuseasca si practice actualul meu sef...dar nu a fost sa fie...(articol preluat de pe "Onca's blog")
Un atelet poate ajunge la performanta daca are si un antrenor bun...
"Motivatia este un subiect foarte cuprinzator cu sute de teorii si tot atatea tehnici si metodologii de motivare a oamenilor. Unii angajatori nici nu realizeaza ca isi demotiveaza echipa iar incercarea de a imbunatati moralul angajatilor nu este nici usoara si nici predictibila. Totusi acest lucru este reversibil odata ce observi care sunt aspectele care trebuie corectate la tine – angajatorul – astfel incat sa restabilesti motivatia si implicarea in munca a angajatilor tai.
Unele dintre modalitatile prin care scazi – in mod inconstient – moralul angajatilor tai sunt:
2. Aplicarea inechitabila si incorecta a politicilor companiei – aceleasi reguli, asteptari si actiuni disciplinare trebuie aplicate pentru fiecare angajat. Favorizarea si simpatizarea explicita a unor angajati este usor sesizabila de catre ceilalti si inevitabil apar nemultumiri si pierderea motivatiei de implicare in munca din moment ce nu se simt la fel de valorosi ca si “preferatii” sefului.
- noua atitudine: cultivarea unei imagini de sine puternica si transmiterea unui grad inalt de integritate in cadrul companiei.
3. Ignorarea ideilor/sugestiilor angajatilor – daca sugestiile angajatului sunt constant trecute cu vederea sau respinse din start fara nici o explicatie, acesta nu va mai fi motivat sa gaseasca solutii la probleme ori sa genereze idei posibil valoroase pentru companie.
- noua atitudine: valorizarea propunerilor angajatilor si increderea in gandirea si judecata fiecarui membru al echipei.
4. Incalcarea dreptului de confidentialitate – orice relatie se construieste pe incredere iar odata ce aceasta este tradata – in mod inconstient in majoritatea cazurilor – este dificil s-o mai restabilesti.
- noua atitudine: cultivarea unui mediu plin de incredere in care angajatul sa se simta in siguranta.
Alte modalitati de a-ti aduce angajatii cu moralul la pamant sunt: setarea de obiective
nerealizabile si penalizarea angajatilor pentru nerealizarea acestora; chestionarea in legatura cu aspectele asupra carora angajatul nu are control si putere de decizie; tratarea angajatilor ca pe copiii mici si setarea de reguli pentru toata echipa din cauza comportamentului neadecvat al unor angajati, etc.
Tine minte ca atitudinea este contagioasa iar singurul lucru pe care-l vor angajatii de fapt este sa se simta utili, apreciati si valorificati. Daca combini aceste doua aspecte – noua ta atitudine plus nevoile angajatilor – poti fi sigur ca vei avea o echipa motivata, implicata si performanta."
Un atelet poate ajunge la performanta daca are si un antrenor bun...
"Motivatia este un subiect foarte cuprinzator cu sute de teorii si tot atatea tehnici si metodologii de motivare a oamenilor. Unii angajatori nici nu realizeaza ca isi demotiveaza echipa iar incercarea de a imbunatati moralul angajatilor nu este nici usoara si nici predictibila. Totusi acest lucru este reversibil odata ce observi care sunt aspectele care trebuie corectate la tine – angajatorul – astfel incat sa restabilesti motivatia si implicarea in munca a angajatilor tai.
Unele dintre modalitatile prin care scazi – in mod inconstient – moralul angajatilor tai sunt:
- Setarea pe erori si greseli indiferent cat sunt de nesemnificative. Angajatul isi pierde increderea in sine si este mai predispus la a gresi.
2. Aplicarea inechitabila si incorecta a politicilor companiei – aceleasi reguli, asteptari si actiuni disciplinare trebuie aplicate pentru fiecare angajat. Favorizarea si simpatizarea explicita a unor angajati este usor sesizabila de catre ceilalti si inevitabil apar nemultumiri si pierderea motivatiei de implicare in munca din moment ce nu se simt la fel de valorosi ca si “preferatii” sefului.
- noua atitudine: cultivarea unei imagini de sine puternica si transmiterea unui grad inalt de integritate in cadrul companiei.
3. Ignorarea ideilor/sugestiilor angajatilor – daca sugestiile angajatului sunt constant trecute cu vederea sau respinse din start fara nici o explicatie, acesta nu va mai fi motivat sa gaseasca solutii la probleme ori sa genereze idei posibil valoroase pentru companie.
- noua atitudine: valorizarea propunerilor angajatilor si increderea in gandirea si judecata fiecarui membru al echipei.
4. Incalcarea dreptului de confidentialitate – orice relatie se construieste pe incredere iar odata ce aceasta este tradata – in mod inconstient in majoritatea cazurilor – este dificil s-o mai restabilesti.
- noua atitudine: cultivarea unui mediu plin de incredere in care angajatul sa se simta in siguranta.
Alte modalitati de a-ti aduce angajatii cu moralul la pamant sunt: setarea de obiective
nerealizabile si penalizarea angajatilor pentru nerealizarea acestora; chestionarea in legatura cu aspectele asupra carora angajatul nu are control si putere de decizie; tratarea angajatilor ca pe copiii mici si setarea de reguli pentru toata echipa din cauza comportamentului neadecvat al unor angajati, etc.
Tine minte ca atitudinea este contagioasa iar singurul lucru pe care-l vor angajatii de fapt este sa se simta utili, apreciati si valorificati. Daca combini aceste doua aspecte – noua ta atitudine plus nevoile angajatilor – poti fi sigur ca vei avea o echipa motivata, implicata si performanta."
joi, 11 octombrie 2012
Metode de întarire a sistemului imunitar
Cum
ne putem apara de raceli si gripe?
d-l dr. Stefan Stangaciu, ne invata cum sa ne pazim ca sa trecem primejdia rea
"Nu virusul este vinovat de producerea bolii,
ci sistemul imunitar slabit"
- Sfarsit de toamna, inceput de gripe si de raceli. Cum actioneazavirozele? De ce unii dintre noi suntem abonati permanent la ele, in timp ce altii scapa nevatamati?
Raspunsul la aceasta intrebare a fost dat in urma cu mai mult de o suta de ani, chiar de catre celebrul Louis Pasteur, tatal microbiologiei moderne: "Le microbe cest rien - le terrain cest tous" (microbul nu inseamna nimic, totul este organismul). Vom intelege deci, la o analiza mai atenta, ca nu virusul sau microbul este marele "vinovat", ci slabirea sistemului nostru imunitar, care "invita", de fapt, aceste microorganisme sa se inmulteasca in voie...
Propolisul este o bioflavonoida care
exercita peste 70 de proprietati farmacologice utile. Doua dintre ele, care ne
intereseaza in articolul de fata, sunt activitatea antivirala si efectul de imunostimulare.
Se recomanda deci, in scop preventiv, 1 picatura de tinctura de propolis 20-30%
pentru fiecare kilogram de greutate corporala zilnic (de exemplu, o persoana de
80 kg are nevoie de 4 doze a cate 20 de picaturi pe zi), iar in scop curativ doza
se poate dubla sau chiar tripla. Administrarea cea mai buna este pe o lingurita
de miere, urmata de consumarea a minimum 100 ml de ceai sau apa calduta. Durata
tratamentului trebuie sa fie pana la obtinerea vindecarii complete, doza
reducandu-se treptat pana la 1 picatura pe kilogram/ corp zilnic, numai dupa ce
medicul a confirmat vindecarea.
D-l dr. Stefan Stangaciu poate fi contactat la tel. 021/430.33.65, e-mail: drstangaciu@apitherapy.com
Mai jos o să îți prezint 4 alimente care
îți vor ajuta și întări sistemul imunitar, cu mențiunea că ele sunt singurele
“medicamente” cu efect sigur, cand sunt luate ca tratament si nu ocazional.
Cu
toții am auzit de beneficiile usturoiului, care conține peste 200
substanțe active (vitamine, minerale, aminoacizi, enzime). Odată cu venirea
sezonului rece putem să creștem cantitatea de usturoi din alimentația noastră
pentru a ne întari sistemul imunitar.
In farmacii si in magazinele naturiste se gasesc tot felul de ceaiuri, siropuri si pastile pe baza de echinaceea. In plus, consumul de echinaceea stimuleaza activitatea limfocitelor, actioneaza ca un antibiotic usor (antibacterial, antifungic), creste numarul si activitatea celulelor sistemului imunitar (inclusiv cele anti-tumorale).
●Miere de albine si scortisoara
Mierea poate fi considerata de fapt un desert si un medicament in acelasi timp. Mierea poate fi consumata zilnic, dimineata, la pranz si seara, ca un mic deliciu la finalul mesei. Iar daca este combinata cu scortisoara, efectele de intarire a sistemului imunitar vor fi cu atat mai puternice. In plus, scortisoara este un condiment utilizat impotriva frigului, a crampelor musculare si a durerilor cauzate de raceala si gripa si este recunoscuta pentru ca ajuta la crearea unei senzatii de caldura in tot corpul, mai ales in zona rinichilor si a ficatului.
Iarna, cand organismul tau nu isi primeste doza necesara de soare si caldura, ai nevoie de vitamina D. Cercetarile realizate de-a lungul timpului, au aratat ca persoanele care consuma vitamina D in sezonul rece sunt mai protejate impotriva micro organismelor invadatoare care duc la gripa de sezon.
Un nivel scazut de vitamina D poate duce la scaderea puterii de aparare a sistemului imunitar , iar medicii sustin ca cei care iau pastile cu vitamina D inca de la inceputul sezonului rece, nu mai au nevoie de vaccinul antigripal .
In alimentatie, vitamina D se gaseste in carnea de peste, in galbenusul de ou, in lapte si uleiul de cod.
De asemenea, ceaiurile indulcite cu miere te vor ajuta si ele sa fortifici imunitatea, mai ales daca ceaiurile sunt de echinaceea, tei, menta, macese, afine, mure, lamaie sau portocala.
Se stie despre vitamina C ca este o arma puternica impotriva bolilor. Vitamina C intareste sistemul imunitar, mai ales daca este consumata zilnic, iar partea buna este ca se regaseste intr-o multitutine de fructe si legume si nu este nevoie sa optezi pentru pastile.
Ceaiul verde, ghimbirul, afinele, smochinele si merele se afla pe lista alimentelor recomandate pentru intarirea sistemului imunitar.
Medicul Luigi Gratton, vicepresedintele diviziei Nutrition Education in cadrul companiei Herbalife, ne recomanda cateva alimente cu ajutorul carora ne putem intari sistemul imunitar in zilele de inceput de primavara.
Ceaiul verde contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. "Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. coli, Clostridium si Salmonella. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se gaseste in tractul gastrointestinal", explica medicul Luigi Gratton.
Acest condiment stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea endorfinelor in organism. De asemenea, este bogat in betacaroten, principala "arma" impotriva infectiilor, si inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.
Contine gingerol, un compus cu proprietati anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, ghimbirul ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ne reda pofta de viata si ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.
Afinele sunt unele din cele mai sanatoase fructe. Ele contin un "pachet" de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, blocand lezarea tesuturilor, care poate cauza cataracta, glaucom, varice, hemoroizi, afectiuni cardiovasculare si cancer. Potrivit medicului Luigi Gratton, antocianina - pigmentul rosu-albastru din afine - imbunatateste structura venelor, dar si intregul sistem vascular.
Scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba coagularea sangelui si proliferarea bacteriilor. "Scortisoara stabilizeaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul rau", explica Luigi Gratton. "Trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai, avand proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura".
Aceste legume sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind "echipate" cu o multime de nutrienti care protejeaza chiar si impotriva cancerului. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100 de grame de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceeasi cantitate de rosii asigura 15% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 8% din cantitatea zilnica de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. "Pigmentul rosu care da culoarea tomatelor este licopenul, un antioxidant cu numeroase efecte benefice asupra organismului, inclusiv neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi", subliniaza medicul Luigi Gratton.
Castravetii contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. "Datorita acestui continut atat de variat in vitamine si nutrienti, castravetii ajuta la o buna circulatie sangvina, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si scad tensiunea", completeaza medicul Luigi Gratton.
Cartofii dulci contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima care intareste sistemul imunitar, lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, precum si impotriva afectiunilor cardiace, a fibrozei chistice si a virusului HIV. "Fiind bogati in betacaroten, dar si in vitamina B6, C, mangan, cupru, potasiu, fier si fibre, cartofii dulci ajuta organismul sa isi intareasca imunitatea", completeaza Luigi Gratton.
Smochinele sunt o sursa naturala de minerale, cele mai importante fiind fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. "Doza de potasiu - element de baza pentru sanatatea inimii si pentru controlul hipertensiunii arteriale -depaseste 400 de miligrame in smochinele uscate", mentioneaza Luigi Gratton.
Ciupercile sunt niste super-alimente: nu contin grasimi, zahar si sare, dar sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B - vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). "Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume", subliniaza Luigi Gratton.
Aceste fructe nu au un continut foarte bogat in vitamina C, dar suficient cat sa asigure cel putin jumatate din necesarul zilnic pentru un adult. "Consumul regulat de rodii asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii. Sucul de rodii, avand un continut crescut in polifenoli, reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei", explica Luigi Gratton.
Merele sunt cea mai importanta sursa de pectina,
o fibra naturala cu multe efecte benefice asupra sanatatii. Aceste fructe scad
nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar si afectiunile cardiace,
protejeaza organismul de virusul gripei. In plus, regleaza glicemia (fiind
recomandate persoanelor care sufera de diabet), au proprietati
antiinflamatorii, antibacteriene si contin multi antioxidanti, care ajuta la
detoxifierea organismului si la intarirea imunitatii.
Este un remediu care se obtine exclusiv pe cale industriala, putand fi gasit in
farmacii si Plafare. Dupa uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogatie
in vitamina E.
Mod de administrare:
Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.
· Ca tratament al diferitelor boli:
- boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig - are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.
- sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza.
- impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana - se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).
Utilizari externe:
- herpes, papiloma - in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.
- arsuri, arsuri chimice - anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.
- tumori exteriorizate - se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor.
●Ranile de la nivelul pielii si infectiile epidermei
d-l dr. Stefan Stangaciu, ne invata cum sa ne pazim ca sa trecem primejdia rea
"Nu virusul este vinovat de producerea bolii,
ci sistemul imunitar slabit"
- Sfarsit de toamna, inceput de gripe si de raceli. Cum actioneazavirozele? De ce unii dintre noi suntem abonati permanent la ele, in timp ce altii scapa nevatamati?
Raspunsul la aceasta intrebare a fost dat in urma cu mai mult de o suta de ani, chiar de catre celebrul Louis Pasteur, tatal microbiologiei moderne: "Le microbe cest rien - le terrain cest tous" (microbul nu inseamna nimic, totul este organismul). Vom intelege deci, la o analiza mai atenta, ca nu virusul sau microbul este marele "vinovat", ci slabirea sistemului nostru imunitar, care "invita", de fapt, aceste microorganisme sa se inmulteasca in voie...
Sistemul
imunitar - armata de aparare a organismulu
● Alimente sanatoase si aer curat
● Alimente sanatoase si aer curat
Respiratia
corecta inseamna, printre altele, o pozitie dreapta a spatelui, activitate
constanta in aer liber (zilnic, indiferent de vreme), plimbari in parcuri sau
drumetii pe munte. Alimentatia ideala in cazul unei boli virale ori bacteriene
presupune consumarea de lichide si alimente care permit ajungerea in timp
record a substantelor nutritive in "cazarmele militarilor", adica la
nivelul sistemului imunitar. Cele mai bune alimente si lichide sunt acelea care
se digera, respectiv se absorb rapid, de exemplu produsele apicole (miere,
polen, laptisor de matca), iaurtul, galbenusul de ou si sucurile proaspete de
fructe si legume, baute incet, inghititura cu inghititura. Este interesant de
mentionat faptul ca aceste alimente nu numai ca hranesc rapid sistemul
imunitar, dar nu irosesc - printr-o digestie greoaie (asa cum se intampla in
cazul unei alimentatii copioase, bazata pe carne de porc, de vaca, dulciuri
concentrate ori branzeturi) - pretioasa energie a organismului, care trebuie
redirijata catre armata proprie - sistemul imunitar. Alt grup de nutrienti
extrem de importanti pentru buna functionare a sistemului imunitar sunt
sarurile minerale si bioflavonoidele, pe care le gasim din abundenta intr-un
alt miraculos produs al stupului de albine: propolisul.
●Caldura - dusmanul microbilor
Drumurile de acces catre "zona de conflict" inseamna, de fapt, vasele sanguine si limfatice, pe care trebuie sa circule cu maxima viteza "armata" sistemului imunitar, in drumul lor catre agresorii localizati in aparatul respirator (nas, sinusuri, bronhii, plamani), digestiv sau in oricare alta zona a corpului. O circulatie buna presupune, pe langa "drumuri" (artere, capilare, vene, vase limfatice) de maxima calitate, si suficienta caldura. Caldura (uneori chiar si febra) este cea mai buna metoda pentru a deschide caile de acces catre inamic. Iata de ce, orice metoda ce poate creste caldura in tot organismul, respectiv in zona afectata, este extrem de utila. In acelasi timp, orice metoda care raceste organismul (inclusiv folosirea medicamentelor ori a metodelor antitermice) poate fi contraproductiva si, in anumite cazuri, extrem de periculoasa.
●Caldura - dusmanul microbilor
Drumurile de acces catre "zona de conflict" inseamna, de fapt, vasele sanguine si limfatice, pe care trebuie sa circule cu maxima viteza "armata" sistemului imunitar, in drumul lor catre agresorii localizati in aparatul respirator (nas, sinusuri, bronhii, plamani), digestiv sau in oricare alta zona a corpului. O circulatie buna presupune, pe langa "drumuri" (artere, capilare, vene, vase limfatice) de maxima calitate, si suficienta caldura. Caldura (uneori chiar si febra) este cea mai buna metoda pentru a deschide caile de acces catre inamic. Iata de ce, orice metoda ce poate creste caldura in tot organismul, respectiv in zona afectata, este extrem de utila. In acelasi timp, orice metoda care raceste organismul (inclusiv folosirea medicamentelor ori a metodelor antitermice) poate fi contraproductiva si, in anumite cazuri, extrem de periculoasa.
Cum se creste caldura?
Prin consumarea in cantitate suficienta de ceaiuri calde, de alimente picante (care
inrosesc limba si incalzesc imediat gura, desfundand ulterior nasul), de vin
rosu fiert (cu 2-3 boabe de piper la cana, boabe care trebuie rontaite),
printr-o izolare perfecta de frigul din exteriorul casei sau al camerei
(imbracaminte groasa, stat in pat sub doua, chiar trei plapumi, prin folosirea
caciulilor si a ciorapilor grosi, stiut fiind faptul ca cea mai mare parte a
caldurii se pierde la nivelul capului, respectiv al picioarelor).
Cand stim ca aportul de caldura este suficient? Cand apare transpiratia! In marea majoritate a cazurilor, daca febra
este suficient de mare pentru a produce una sau doua puternice transpiratii
inca din prima noapte, dupa declansarea bolii, vindecarea se obtine in timp
record, chiar daca organismul va fi ceva mai slabit prin pierderea mineralelor
si sarurilor eliminate prin transpiratie.
●Alte remedii pentru un sistem imunitar puternic
Vitamina A. Durerea de gat, infectiile sinusale si ale urechii pot sa apara mult mai frecvent daca exista un nivel inadecvat al vitaminei A. Vitamina A se gaseste in mod natural in laptele prins, in galbenusul de ou, in peste si uleiul de peste, in ficat si alte organe animale. Vegetarienii trebuie sa stie ca o mare parte din cantitatea de vitamina A provine direct din carotenoizi (inclusiv beta-caroten). Legumele galbene si portocalii, cum ar fi morcovii si dovleacul, sunt surse bogate in carotenoizi. De asemenea, fructele galbene si portocalii (portocalele, caisele, piersicile si pepenele galben), precum si legumele cu frunze verzi (spanacul, broccoli, frunzele de varza si de rapita) contin carotenoizi. Nu trebuie uitat faptul ca o mare parte din continutul de vitamina A si/sau beta-caroten poate fi pierdut prin prelucrarea si stocarea lor, expunerea la caldura prea mare si la lumina.
Vitamina C stimuleaza productia anumitor anticorpi care lupta contra virusurilor, bacteriilor si fungilor ce invadeaza organismul, protejandu-l impotriva infectiilor si bolilor. Sursele bogate in aceasta substanta includ macesele, catina, coacazele negre, fragii, capsunele, broccoli, varza de Bruxelles, varza de iarna, patrunjelul, ardeiul gras, conopida, salata verde, guliile, spanacul, citricele (grapefruit, lamai, mandarine). Se recomanda consumarea acestora in stare proaspata, intregi, deoarece chiar si sectionarea lor in portii mai mici poate duce la o scadere rapida a continutului in aceasta substanta atat de valoroasa pentru organism.
Zincul - poate ajuta la reducerea frecventei racelilor si a durerilor de gat, putand chiar scurta durata simptomelor racelii. Cele mai bune surse de zinc sunt carnea de pui, ficatul, pestele, galbenusul de ou,semintele de dovleac, fasolea fiarta, lintea fiarta, migdalele, nucile, faina de ovaz, germenii de grau.
Fierul este necesar in producerea globulelor rosii (hematii), cuprul este necesar pentru producerea de celule sanguine in maduva osoasa. Lipsa oricareia dintre aceste substante minerale limiteaza imunitatea. Fierul se gaseste in produsele animale (ficat, carne de pui si peste), dar si in plante (fructe uscate, nuci, legume si cereale integrale). Cele mai bune surse alimentare de cupru includ ficatul, rinichiul, crustaceele, strugurii, nucile, legumele, cerealele integrale, mazarea, anghinarea si ridichile. Se recomanda ca, in special fructele, legumele si zarzavaturile, sa fie consumate crude.
Coenzima Q10. Spre deosebire de multe medicamente folosite astazi impotriva afectiunilor sistemului imunitar, Coenzima Q10 este lipsita de efecte secundare.
Echinacea. Specialistii fitoterapeuti recomanda utilizarea acestei plante de la primele semne de raceala sau gripa si continuarea tratamentului timp de 10-14 zile. Echinacea nu poate fi folosita profilactic, in speranta prevenirii racelilor si gripei, dar nici mai mult de 8 saptamani consecutiv. Se impun cateva precizari: bolnavii cu infectie Hiv, cei cu diabet sau cu tuberculoza sunt sfatuiti sa nu foloseasca suplimente alimentare realizate din aceasta planta. De asemenea, nu folositi echinacea daca sunteti alergici la alte plante inrudite cu echinacea, cum ar fi: floarea-soarelui, margarete, galbenele, crizanteme.
Busuiocul - datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antifungice si febrifuge, poate fi folosit sub forma de infuzii in gripe, raceli, bronsite acute si cronice, cat si sub forma de inhalatii. In casa, folositi cat mai mult in aceasta perioada lampile odorizante in care picurati ulei de conifere (pin, brad, molid), de eucalipt sau de levantica. In perioadele de epidemie, daca nu aveti afectiuni ale stomacului, consumati mai mult decat de obicei usturoi, ceapa, hrean, suc de lamaie indulcit cu miere. Datorita substantelor pe care le contine, usturoiul are totusi o serie de contraindicatii: nu se administreaza in cataruri gastrice si intestinale, in simptomele congestive pulmonare (tuse seaca, sanguinolenta, stari febrile), deoarece poate accentua starea iritativa.
●Alte remedii pentru un sistem imunitar puternic
Vitamina A. Durerea de gat, infectiile sinusale si ale urechii pot sa apara mult mai frecvent daca exista un nivel inadecvat al vitaminei A. Vitamina A se gaseste in mod natural in laptele prins, in galbenusul de ou, in peste si uleiul de peste, in ficat si alte organe animale. Vegetarienii trebuie sa stie ca o mare parte din cantitatea de vitamina A provine direct din carotenoizi (inclusiv beta-caroten). Legumele galbene si portocalii, cum ar fi morcovii si dovleacul, sunt surse bogate in carotenoizi. De asemenea, fructele galbene si portocalii (portocalele, caisele, piersicile si pepenele galben), precum si legumele cu frunze verzi (spanacul, broccoli, frunzele de varza si de rapita) contin carotenoizi. Nu trebuie uitat faptul ca o mare parte din continutul de vitamina A si/sau beta-caroten poate fi pierdut prin prelucrarea si stocarea lor, expunerea la caldura prea mare si la lumina.
Vitamina C stimuleaza productia anumitor anticorpi care lupta contra virusurilor, bacteriilor si fungilor ce invadeaza organismul, protejandu-l impotriva infectiilor si bolilor. Sursele bogate in aceasta substanta includ macesele, catina, coacazele negre, fragii, capsunele, broccoli, varza de Bruxelles, varza de iarna, patrunjelul, ardeiul gras, conopida, salata verde, guliile, spanacul, citricele (grapefruit, lamai, mandarine). Se recomanda consumarea acestora in stare proaspata, intregi, deoarece chiar si sectionarea lor in portii mai mici poate duce la o scadere rapida a continutului in aceasta substanta atat de valoroasa pentru organism.
Zincul - poate ajuta la reducerea frecventei racelilor si a durerilor de gat, putand chiar scurta durata simptomelor racelii. Cele mai bune surse de zinc sunt carnea de pui, ficatul, pestele, galbenusul de ou,semintele de dovleac, fasolea fiarta, lintea fiarta, migdalele, nucile, faina de ovaz, germenii de grau.
Fierul este necesar in producerea globulelor rosii (hematii), cuprul este necesar pentru producerea de celule sanguine in maduva osoasa. Lipsa oricareia dintre aceste substante minerale limiteaza imunitatea. Fierul se gaseste in produsele animale (ficat, carne de pui si peste), dar si in plante (fructe uscate, nuci, legume si cereale integrale). Cele mai bune surse alimentare de cupru includ ficatul, rinichiul, crustaceele, strugurii, nucile, legumele, cerealele integrale, mazarea, anghinarea si ridichile. Se recomanda ca, in special fructele, legumele si zarzavaturile, sa fie consumate crude.
Coenzima Q10. Spre deosebire de multe medicamente folosite astazi impotriva afectiunilor sistemului imunitar, Coenzima Q10 este lipsita de efecte secundare.
Echinacea. Specialistii fitoterapeuti recomanda utilizarea acestei plante de la primele semne de raceala sau gripa si continuarea tratamentului timp de 10-14 zile. Echinacea nu poate fi folosita profilactic, in speranta prevenirii racelilor si gripei, dar nici mai mult de 8 saptamani consecutiv. Se impun cateva precizari: bolnavii cu infectie Hiv, cei cu diabet sau cu tuberculoza sunt sfatuiti sa nu foloseasca suplimente alimentare realizate din aceasta planta. De asemenea, nu folositi echinacea daca sunteti alergici la alte plante inrudite cu echinacea, cum ar fi: floarea-soarelui, margarete, galbenele, crizanteme.
Busuiocul - datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antifungice si febrifuge, poate fi folosit sub forma de infuzii in gripe, raceli, bronsite acute si cronice, cat si sub forma de inhalatii. In casa, folositi cat mai mult in aceasta perioada lampile odorizante in care picurati ulei de conifere (pin, brad, molid), de eucalipt sau de levantica. In perioadele de epidemie, daca nu aveti afectiuni ale stomacului, consumati mai mult decat de obicei usturoi, ceapa, hrean, suc de lamaie indulcit cu miere. Datorita substantelor pe care le contine, usturoiul are totusi o serie de contraindicatii: nu se administreaza in cataruri gastrice si intestinale, in simptomele congestive pulmonare (tuse seaca, sanguinolenta, stari febrile), deoarece poate accentua starea iritativa.
D-l dr. Stefan Stangaciu poate fi contactat la tel. 021/430.33.65, e-mail: drstangaciu@apitherapy.com
Cum să ai un sistem imunitar puternic
1. Cătina – cel mai puternic antioxidant al organismului
La 1 kg
de cătină. Spăl
bine bobițele, le pun în 2 borcane de 800 ml, pe care le umplu cu miere de
albine. În fiecare dimineață, pe stomacul gol, iau câte o linguriță de cătină
cu miere.
Beneficiile
cătinei: Cătina este
o plantă miracol, efectele ei fiind cunoscute încă din antichitate. Este
folosită în astenie fizică și psihică și pentru mărirea imunității
organismului. Este un puternic antioxidant și sunt binecunoscute efectele sale
antitumorale. Cătina conține: foarte multă vitamina C, vitamina E, betacaroten,
acizi grași nesaturați, vitamine: B1, B2, PP, D, minerale: Ca, Fe, fosfor,
potasiu, magneziu.
2. Propolis – antibiotic natural
Propolisul este o substanță produsă
de albine, cu proprietăți miraculoase. Studiile au arătat că propolisul este
cel mai puternic antiinfecțios cunoscut, fiind activ împotriva a 21 tipuri de
bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri. Este o
vedetă în lumea antibioticelor – spre deosebire de cele sintetice, la care
virușii devin imuni după mai multe administrări, propolisul nu nu prezintă
acest dezavantaj.
Eu
mi-am cumpărat în fiecare an de la apicultori câte o punguță mică cu bucăți
solide de propolis. Costa în jur de 10 lei. Când mă simt vulnerabil în fața
unei raceli, iau câte o bucățică de propolis și o ronțăi ca pe o gumă de
mestecat până mă plictisesc de ea, apoi o sfărâm cu dinții și o înghit.
Anul
asta am primit cadou un borcănel mic cu propolis sub forma de praf – se pune o
lingură de propolis într-un borcan cu miere de albine (de preferat de salcâm,
că este mai lichidă), se amestecă, și se ia din când în când câte o linguriță
de miere propolizată, pe stomacul gol.
Propolisul este un produs cu proprietati antivirale, antitoxice si antiinflamatorii. Tinctura de propolis este un foarte bun detoxifiant si se afla printre cele mai puternice tratamente naturale pentru intarirea sistemului imunitar .
Propolisul este un produs cu proprietati antivirale, antitoxice si antiinflamatorii. Tinctura de propolis este un foarte bun detoxifiant si se afla printre cele mai puternice tratamente naturale pentru intarirea sistemului imunitar .
3. Măceșele – pentru sănătatea ta
Lămâia?
Să facă o plecăciune în fața măceșei, care conține o cantitate de vitamina C de
10-16 ori mai mare decât lămâia. Se spune că dacă le culegi după ce a dat prima
brumă, măceșele sunt mai dulci. Dupa ce le spăl bine, le las să se scurgă, apoi
le pun la uscat. Iarna, când îmi fac ceai, adaug și 3-4 fructe de măceș în
ceainic și îl las să facă infuzie. Se poate consuma în mai multe moduri (ceai,
vin, dulceață, sos pentru mâncăruri), iar gustul măceșelor este delicios.
4. Usturoiul – pentru întărirea sistemului imunitar
Metode eficiente pentru intarirea sistemului imunitar
Inarmeaza-te
cu cele mai puternice imunostimulatoare si da piept cu iarna fara teama.
Daca vei consuma cel putin unul dintre ingredientele de mai jos, in mod sigur
nu vei avea probleme cu raceala, gripa, bronsita sau alte viroze.
●Consuma echinaceea si propolis
In farmacii si in magazinele naturiste se gasesc tot felul de ceaiuri, siropuri si pastile pe baza de echinaceea. In plus, consumul de echinaceea stimuleaza activitatea limfocitelor, actioneaza ca un antibiotic usor (antibacterial, antifungic), creste numarul si activitatea celulelor sistemului imunitar (inclusiv cele anti-tumorale).
Sub
forma de pulbere, pastile sau sirop, echinaceea este o planta minune care
iti intareste foarte bine sistemul imunitar . Un tratament luat preventiv,
atunci cand apar primele simptome de boala sau pe toata durata iernii, iti va
asigura protectie impotriva afectiunilor de sezon. Pentru siguranta ta si
a familiei tale, ar fi bine sa mergi la plafar, si sa achizitionezi un
tratament potrivit pentru tine si pentru restul familiei. Pentru copii, cea mai
buna varianta este siropul datorita gustului sau placut.
Mierea poate fi considerata de fapt un desert si un medicament in acelasi timp. Mierea poate fi consumata zilnic, dimineata, la pranz si seara, ca un mic deliciu la finalul mesei. Iar daca este combinata cu scortisoara, efectele de intarire a sistemului imunitar vor fi cu atat mai puternice. In plus, scortisoara este un condiment utilizat impotriva frigului, a crampelor musculare si a durerilor cauzate de raceala si gripa si este recunoscuta pentru ca ajuta la crearea unei senzatii de caldura in tot corpul, mai ales in zona rinichilor si a ficatului.
●Consuma vitamina D
Iarna, cand organismul tau nu isi primeste doza necesara de soare si caldura, ai nevoie de vitamina D. Cercetarile realizate de-a lungul timpului, au aratat ca persoanele care consuma vitamina D in sezonul rece sunt mai protejate impotriva micro organismelor invadatoare care duc la gripa de sezon.
Un nivel scazut de vitamina D poate duce la scaderea puterii de aparare a sistemului imunitar , iar medicii sustin ca cei care iau pastile cu vitamina D inca de la inceputul sezonului rece, nu mai au nevoie de vaccinul antigripal .
In alimentatie, vitamina D se gaseste in carnea de peste, in galbenusul de ou, in lapte si uleiul de cod.
●Consuma multe lichide calde
Bea
ceaiuri calde si consuma multe supe de legume. Lichidele calzi iti mentin
corpul la o temperatura optima si omoara bacteriile. In plus, supele cu un
continut ridicat de legume variate, iti vor da necesarul de vitamine si iti vor
intari astfel sistemul imunitar.
De asemenea, ceaiurile indulcite cu miere te vor ajuta si ele sa fortifici imunitatea, mai ales daca ceaiurile sunt de echinaceea, tei, menta, macese, afine, mure, lamaie sau portocala.
●Consuma beta-caroten
Dupa ce
este consumat, beta-carotenul este transformat in vitamina A, care intareste
celulele corpului si le ajuta pe acestea sa te apere impotriva bacteriilor
invadatoare. Asadar, consuma cat mai multe alimente care au un nivel ridicat de
beta-caronten, cum ar fi: morcovul (ca atare, sub forma de suc sau dat pe
razatoare), cartofi
dulci , dovleac, spanac, rosii, ardei gras, piersici, mango, papaya.
●Consuma vitamina C
Cel mai
puternic imunizator si antioxidant este chiar vitamina C.
Din fericire, vitamina C se regaseste intr-o multime de fructe, care de care
mai gustoase. Pentru a-ti lua portia zilnica de vitamina C, nu te indrepta
catre pastile, ci consuma cat mai multe fructe proaspete. Citricele (lamai,
portocale, pomelo, mandarine, clementine etc), murele, afinele, kiwi, merele,
rodiile, coacazele, fragii, capsunile si macese sunt printre fructele cu cel
mai ridicat continut de vitamina C, asa ca este recomandat sa
le consumi zilnic.
Se stie despre vitamina C ca este o arma puternica impotriva bolilor. Vitamina C intareste sistemul imunitar, mai ales daca este consumata zilnic, iar partea buna este ca se regaseste intr-o multitutine de fructe si legume si nu este nevoie sa optezi pentru pastile.
●Ceapa si usturoi
Ceapa
si usturoiul sunt cele mai puternic e alimente care lupta eficient cu raceala.
Acestea contin peste 20 de substante antivirale si antibacteriene. Este de
preferat sa fie consumate proaspete pentru a profita din plin de calitatile
lor, insa daca nu suporti gustul sau mirosul, ele sunt foarte bune si in
mancarurile gatite.
●Siropuri
naturale
Siropurile
naturale de macese, afine, zmeura sau capsuni sunt bogate in vitamina C care
intaresc sistemul imunitar si bioflavonoide (vitamina P - antioxidant puternic,
care reduce riscurile pentru multe afectiuni). Acestea sunt 100% naturale,
realizate prin presare la rece din fructe proaspete. Produsele se gasesc in
magazinele naturiste si costa in jur de 10 ron. Acestea se pot consuma ca
atare, cate doua – trei linguri pe zi in cazul adultilor si cate doua – trei
lingurile in cazul copiilor, sau se dilueaza in apa si se consuma sub forma de
suc.
Alte alimente pentru intarirea sistemului imunitar
Ceaiul verde, ghimbirul, afinele, smochinele si merele se afla pe lista alimentelor recomandate pentru intarirea sistemului imunitar.
Medicul Luigi Gratton, vicepresedintele diviziei Nutrition Education in cadrul companiei Herbalife, ne recomanda cateva alimente cu ajutorul carora ne putem intari sistemul imunitar in zilele de inceput de primavara.
●Ceai verde
Ceaiul verde contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. "Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. coli, Clostridium si Salmonella. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se gaseste in tractul gastrointestinal", explica medicul Luigi Gratton.
●Chili
Acest condiment stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea endorfinelor in organism. De asemenea, este bogat in betacaroten, principala "arma" impotriva infectiilor, si inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.
●Ghimbir
Contine gingerol, un compus cu proprietati anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, ghimbirul ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ne reda pofta de viata si ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.
●Afine
Afinele sunt unele din cele mai sanatoase fructe. Ele contin un "pachet" de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, blocand lezarea tesuturilor, care poate cauza cataracta, glaucom, varice, hemoroizi, afectiuni cardiovasculare si cancer. Potrivit medicului Luigi Gratton, antocianina - pigmentul rosu-albastru din afine - imbunatateste structura venelor, dar si intregul sistem vascular.
●Scortisoara
Scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba coagularea sangelui si proliferarea bacteriilor. "Scortisoara stabilizeaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul rau", explica Luigi Gratton. "Trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai, avand proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura".
●Rosii
Aceste legume sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind "echipate" cu o multime de nutrienti care protejeaza chiar si impotriva cancerului. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100 de grame de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceeasi cantitate de rosii asigura 15% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 8% din cantitatea zilnica de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. "Pigmentul rosu care da culoarea tomatelor este licopenul, un antioxidant cu numeroase efecte benefice asupra organismului, inclusiv neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi", subliniaza medicul Luigi Gratton.
●Castraveti
Castravetii contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. "Datorita acestui continut atat de variat in vitamine si nutrienti, castravetii ajuta la o buna circulatie sangvina, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si scad tensiunea", completeaza medicul Luigi Gratton.
●Cartofi dulci
Cartofii dulci contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima care intareste sistemul imunitar, lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, precum si impotriva afectiunilor cardiace, a fibrozei chistice si a virusului HIV. "Fiind bogati in betacaroten, dar si in vitamina B6, C, mangan, cupru, potasiu, fier si fibre, cartofii dulci ajuta organismul sa isi intareasca imunitatea", completeaza Luigi Gratton.
●Smochine
Smochinele sunt o sursa naturala de minerale, cele mai importante fiind fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. "Doza de potasiu - element de baza pentru sanatatea inimii si pentru controlul hipertensiunii arteriale -depaseste 400 de miligrame in smochinele uscate", mentioneaza Luigi Gratton.
●Ciuperci
Ciupercile sunt niste super-alimente: nu contin grasimi, zahar si sare, dar sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B - vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). "Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume", subliniaza Luigi Gratton.
●Rodii
Aceste fructe nu au un continut foarte bogat in vitamina C, dar suficient cat sa asigure cel putin jumatate din necesarul zilnic pentru un adult. "Consumul regulat de rodii asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii. Sucul de rodii, avand un continut crescut in polifenoli, reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei", explica Luigi Gratton.
●Mere
CĂTINA
Dar
inainte de a ajunge medicament, e bine ca ea sa fie folosita ca stimulent al
sistemului imunitar, acum, in pragul instalarii sezonului rece. Cum se explica
forta ei de exceptie?
Poate unii dintre cititorii nostri isi aduc aminte din numerele din anii
trecuti ai revistei noastre, despre minunile domnului profesor biolog Ion Brad,
un savant roman care si-a dedicat intreaga viata studiului acestui fruct
galben-portocaliu, mic cat un sambure de cireasa, care sta aninat pe ramurile
unor tufe albicioase din toamna si pana in primavara, rezistand frigului si
inghetului. Cu extractele din acest fruct, profesorul Brad a vindecat boli din
cele mai diverse, de la bronsite si cistite recidivante, pana la cancer,
leucemie sau chiar SIDA.
Catina este una din plantele cu cel mai ridicat continut de vitamine F si E (vitamina E fiind numita si vitamina tineretii), intrucat este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism. Pe langa vitamina E, catina este foarte bogata in vitamina A, C, PP, la care se adauga intreg complexul vitaminic B. Cu un asemenea "arsenal", palmaresul impresionant al tratamentului cu catina nu mai mira pe nimeni.
Catina este una din plantele cu cel mai ridicat continut de vitamine F si E (vitamina E fiind numita si vitamina tineretii), intrucat este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism. Pe langa vitamina E, catina este foarte bogata in vitamina A, C, PP, la care se adauga intreg complexul vitaminic B. Cu un asemenea "arsenal", palmaresul impresionant al tratamentului cu catina nu mai mira pe nimeni.
Sucul de catina
Mod de preparare: se obtine casnic, din fructele proaspete de catina, prin
zdrobire cu lingura de lemn sau, mai rapid, cu mixerul, si nu prin presare sau
centrifugare, deoarece in acest fel s-ar pierde componente ale catinei extrem
de importante.
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar - acest suc (sau mai degraba nectar, deoarece contine si pulpa, si coaja fructului) se consuma zilnic, in cantitati de 50-100 ml (50 ml = un sfert de pahar), o cura durand minimum o luna.
In cazul cand nu se cumpara de la piata, fructele de catina se pot culege pe toata durata toamnei si-a iernii (chiar si atunci cand sunt inghetate), putand fi pastrate la rece, in frigider, vreme de 1-2 saptamani. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru si astringent al sucului de catina, se poate adauga miere curata de albine (in proportie de 3:1), care ii potenteaza efectul.
· Ca tratament al unor boli - sucul de catina, mai ales atunci cand este asociat cu o alimentatie lacto-vegetariana, este un elixir regenerant si detoxifiant foarte puternic, cura cu el dand rezultate de exceptie in bolile grave. Este indicat in:
- boli ale sistemului respirator (bronsita cronica, astm), sensibilitate la infectiile respiratorii ale persoanelor intoxicate prin fumat, care lucreaza in mediu toxic - o cura de o luna cu suc de catina are efecte nu doar puternice, ci si stabile in timp.
- stari depresive - se tine un regim cu multe cruditati si se bea cate un sfert de pahar de suc dimineata si seara; pentru intensificarea actiunii tonice este indicata si cura cu polen.
- cancer cu diverse localizari - o combinatie nu foarte apetisanta, dar foarte eficienta in acest tip de afectiuni, este aceea dintre sucul de catina (un sfert de pahar) si sucul de usturoi (2-3 lingurite). In leucemie, o cura de 1-2 luni cu suc de catina are efecte miraculoase.
- infectii virale: herpes, hepatita virala A, B si C, HIV - actiunea catinei nu se manifesta direct, asupra virusilor, ci prin stimularea imunitara, care se face gradat. Se recomanda cura cu suc de catina, vreme de minimum 40 de zile.
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar - acest suc (sau mai degraba nectar, deoarece contine si pulpa, si coaja fructului) se consuma zilnic, in cantitati de 50-100 ml (50 ml = un sfert de pahar), o cura durand minimum o luna.
In cazul cand nu se cumpara de la piata, fructele de catina se pot culege pe toata durata toamnei si-a iernii (chiar si atunci cand sunt inghetate), putand fi pastrate la rece, in frigider, vreme de 1-2 saptamani. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru si astringent al sucului de catina, se poate adauga miere curata de albine (in proportie de 3:1), care ii potenteaza efectul.
· Ca tratament al unor boli - sucul de catina, mai ales atunci cand este asociat cu o alimentatie lacto-vegetariana, este un elixir regenerant si detoxifiant foarte puternic, cura cu el dand rezultate de exceptie in bolile grave. Este indicat in:
- boli ale sistemului respirator (bronsita cronica, astm), sensibilitate la infectiile respiratorii ale persoanelor intoxicate prin fumat, care lucreaza in mediu toxic - o cura de o luna cu suc de catina are efecte nu doar puternice, ci si stabile in timp.
- stari depresive - se tine un regim cu multe cruditati si se bea cate un sfert de pahar de suc dimineata si seara; pentru intensificarea actiunii tonice este indicata si cura cu polen.
- cancer cu diverse localizari - o combinatie nu foarte apetisanta, dar foarte eficienta in acest tip de afectiuni, este aceea dintre sucul de catina (un sfert de pahar) si sucul de usturoi (2-3 lingurite). In leucemie, o cura de 1-2 luni cu suc de catina are efecte miraculoase.
- infectii virale: herpes, hepatita virala A, B si C, HIV - actiunea catinei nu se manifesta direct, asupra virusilor, ci prin stimularea imunitara, care se face gradat. Se recomanda cura cu suc de catina, vreme de minimum 40 de zile.
Pulberea si maceratul la rece de catina uscata
Pulberea
Pulberea
Mod de preparare: se obtine din fructele uscate ale catinei (se gasesc in
magazinele Plafar), care se macina cat mai fin, cu rasnita electrica de cafea
sau se piseaza in piua. Pulberea astfel obtinuta se pastreaza in borcane de
sticla (tinuta in pungi de hartie isi pierde, in mare, uleiul gras, care este
absorbit).
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar: se administreaza cate 1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita.
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar: se administreaza cate 1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita.
Maceratul
Mod de preparare: 2 lingurite de pulbere de catina se pun intr-un pahar cu apa
si se lasa la macerat, la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se
amesteca cu o lingurita de miere lichida. Lichidul nu se filtreaza, iar la
sfarsit se consuma si pasta de catina ramasa in pahar. Este un remediu preferat
de copii si convalescenti, foarte usor de asimilat si inviorator. Poate fi
imbogatit prin adaosul unei lingurite de pulbere de macese si de afine.
Mod de administrare: se consuma pe stomacul gol dimineata.
Pentru intarirea sistemului imunitar: Pentru cresterea imunitatii la copii, se face o cura de patru saptamani cu macerat la rece de catina, administrat cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese.
· Ca tratament al diferitelor boli:
- in timpul regimurilor alimentare restrictive - se administreaza macerat de catina pentru stimularea poftei de mancare, combaterea asteniei, evitarea avitaminozei. Contra avitaminozei, care poate aparea pe parcursul regimului cu cereale integrale (numit si Oshawa - cunoscut de cititorii nostri pentru efectele spectaculoase in combaterea cancerului), sau dupa postul complet cu apa distilata este foarte eficienta pulberea: 3-4 lingurite pe zi.
- astenie, Parkinson - se face o cura cu macerat revigorant de catina si macese. Alimentatia va fi imbogatita cu polen, miere de albine, apilarnil.
- lipsa poftei de mancare - se ia macerat obtinut dupa metoda de mai sus din catina si macese, la care se adauga cateva picaturi de suc proaspat de lamaie. Se consuma pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa.
Mod de administrare: se consuma pe stomacul gol dimineata.
Pentru intarirea sistemului imunitar: Pentru cresterea imunitatii la copii, se face o cura de patru saptamani cu macerat la rece de catina, administrat cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese.
· Ca tratament al diferitelor boli:
- in timpul regimurilor alimentare restrictive - se administreaza macerat de catina pentru stimularea poftei de mancare, combaterea asteniei, evitarea avitaminozei. Contra avitaminozei, care poate aparea pe parcursul regimului cu cereale integrale (numit si Oshawa - cunoscut de cititorii nostri pentru efectele spectaculoase in combaterea cancerului), sau dupa postul complet cu apa distilata este foarte eficienta pulberea: 3-4 lingurite pe zi.
- astenie, Parkinson - se face o cura cu macerat revigorant de catina si macese. Alimentatia va fi imbogatita cu polen, miere de albine, apilarnil.
- lipsa poftei de mancare - se ia macerat obtinut dupa metoda de mai sus din catina si macese, la care se adauga cateva picaturi de suc proaspat de lamaie. Se consuma pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa.
Uleiul de catina
Mod de administrare:
Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.
· Ca tratament al diferitelor boli:
- boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig - are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.
- sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza.
- impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana - se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).
Utilizari externe:
- herpes, papiloma - in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.
- arsuri, arsuri chimice - anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.
- tumori exteriorizate - se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor.
Echinaceea - planta
care te fereste de raceala si gripa
Echinaceea , floarea cu petale roz, este
recunoscuta pentru puterea sa de a intari sistemul imunitar, de a lupta cu
gripa, raceala, de a trata afectiunile ginecologice si dermatologice. Utilizata
sub forma de unguent, tinctura, ceai sau medicament, echinaceea este un
adevarat miracol pentru sanatatea noastra.
Iata cateva utilizari ale echinaceei:
Iata cateva utilizari ale echinaceei:
●Raceala, tuse, gripa si alte afectiuni respiratorii
Cateva pilule cu extract de echinaceea luate la inceputul simptomelor de
raceala si gripa vor creste rezistenta organismului tau si il vor ajuta pe
bolnav sa lupte impotriva infectiei. Tratamentul poate fi tinut chiar si dupa
ce raceala s-a instalat, echinaceea grabind vindecarea.
De asemenea, gargara cu ceai de echinaceea sau cateva picaturi de
tinctura amestecate cu putina apa vor domoli durerile din gat.
●Infectii ale tractului urinar
O cana cu ceai de echinaceea, bauta zilnic pe perioada tratamentului si
chiar si cateva zile de la terminarea acestuia, va indeparta mai repede
infectiile tractului urinar. Daca nu te impaci foarte bine cu ideea de a
consuma ceai, poti opta pentru capsule sau chiar praf de radacina de echinaceea
(se gaseste la plafar).
●Herpes si candidoza
Spalaturile cu ceai concentrat de echinaceea in zona intima vor
indeparta rapid infectiile. Planta, imbogatita cu proprietati antibacteriene va
creste rezistenta la infectii a zonelor afectate. Astfel, dupa prima aplicare
tratamentul va actiona precum un scut de protectie impotriva bacteriilor.
Un tratament intern bazat pe pastile si chiar ceai va spori intensitatea
rezultatelor.
Mai mult decat atat, poti renunta la sapunul sau gelul de dus pe care il
utilzai in mod normal pentru zona intima in defavoarea unul gel cu continut ridicat de echinaceea.
●Ranile de la nivelul pielii si infectiile epidermei
Fie ca este vorba de rani usoare, piele ridata, imbatranita, iritata sau
varice, echinaceea este un produs perfect pentru infrumusetarea pielii ,
grabind regenerarea tesuturilor. El poate fi utilizat sub forma masaj al pielii
cu crema cu extract de echinaceea sau ceai amestecat cu
cateva picaturi de tinctura.
In acelasi timp, extractul de echinaceea ajuta pielea sa lupte impotriva
efectelor negative ale soarelui.
●Imbunatateste memoria si puterea de concentrare
Majoritatea produselor pentru imbunatatirea memoriei au un continut
ridicat de echinaceea. Pentru optimizarea acestui aspect nu ezita sa faci un
tratament cu extractul acestei plante. Varianta capsulelor este cea mai comoda
si simpla.
●Alte beneficii oferite de echinaceea:
- Creste
numarul si activitatea celulelor sistemului imunitar (inclusiv celulele
anti-tumorale)
- Stimuleaza
activitatea limfocitelor
- Impulsioneaza
tesuturile pielii sa se regenereze mai repede
- Actioneaza
ca un antibiotic usor (antibacterial, antifungic).
Abonați-vă la:
Postări (Atom)