CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

vineri, 28 ianuarie 2011

"DUMNEZEU NE-A DAT DRAGOSTE..."


Corrie ten Boom, un salvator olandez
Patricia M. Ferreira
Putini oameni au auzit vreodată ceva despre ea.
Ea nu este o personalitate celebra. Cu toate acestea, istoria ei merită să fie cunoscută pentru ea a jucat un rol important în salvarea unor evrei şi alte persoane în timpul ocupaţiei naziste a Ţărilor de Jos la momentul celui de al doilea War.The începutul istoriei
Corrie ten Boom sa născut în 1892 într-o familie profund creştin, ale căror acte de generozitate şi angajamentul social rău fost recunoscute, deoarece o lungă perioadă de timp. Casa lor a fost întotdeauna deschisă pentru orice persoană nevoiaşă.
Bunicul lui Corrie, Willem, Bad a stabilit un atelier de orologerie în 1837 la 19, Barteljorisstraat, Haarlem, Olanda, oraşul unde sa născut. Magazinul a fost situat la parter, în timp ce locuia familia la faţa locului de sus.
Mai târziu, pe magazinul a fost moştenită de Casper, fiul lui Willem, şi, în final a fost rândul lui Corrie să-l moştenească, şi astfel ea a devenit regina ceasornicar olandeză de sex feminin.
Dar ea nu a devenit doar un craftswoman pionier. Este posibil ca ea a fost prima femeie care a cap o mişcare de rezistenţă împotriva naziştilor în ţara ei.
"Ideea" de salvare a vieţii 
Când ea a fost de 48 de ani, pe văzând ce se întâmplă în Olanda în cadrul regimului naţional-socialist, mai ales inexorabil persecutarea evreilor, ea a decis că ea a avut de a face ceva despre el. Ea a conceput apoi o modalitate de a le asista, o idee care sa întâlnit la o dată cu tatăl ei şi aprobarea fratele lui. În acest mod ea ar putea "rezista" nazisti, dar în "ei" anumit mod, fără violenţă, în deplin acord cu principiile ei creştină şi credinţa.
Care a fost ideea lui Corrie?
Ea a conceput ideea că casa familiei să fie folosita ca un refugiu. Unde şase sau şapte persoane ar putea fi ascuns acolo. Când ideea ei a fost pus în practică, patru dintre refugiaţi au fost evrei, în timp ce restul au fost luptătorii rezistenţei olandeze. În unele cazuri au rămas acolo pentru câteva ore numai, folosindu-l ca un loc de aşteptare în tranzit pentru alte condiţii de siguranţă; cu alte ocazii, au rămas  luni, până când acestea ar putea părăsi pentru alte locuri. Dar, odată ce ideea a fost pusă în funcţiune fluxului de persoane persecutate au devenit permanente.
Refugiul
Un loc ascuns de măsurare de 2,5 m lungime de 0,70 m lăţime a fost construit în dormitorul propriu Corrie lui, la al doilea etaj al clădirii. Intrarea a fost ascuns în spatele unui dulap şi spaţiul disponibil ar putea face loc pentru o perioadă maximă de şase persoane simultan, toate de care a trebuit să rămână într-o poziţie în picioare, fără a face nici o mişcare.
De fiecare dată când o alarmă a fost audiat (un clopot mic situat în apropiere de scara), refugiaţii au avut ceva mai mult de un minut să se ascundă în acel loc, luând lucrurile de-a lungul lor. Ei au rămas acolo până când pericolul a fost de peste, în tăcere absolută şi complet nemişcat.
Un magazin de ceasuri a fost un ideal "ecran" pentru aceste activităţi, deoarece faptul că oamenii au intrat şi a părăsit sediul frecvent nu au ridicat suspiciuni.
În acest fel, încetul cu încetul, Corrie pomeni poziţia într-o reţea formată de către unele persoane optzeci de ani, "Beje" Group ("Beje" denumirea comercială a magazinului), care s-au dedicat să caute refugii în case de alte curajos olandezi care ar putea acorda azil, în modul în care ea însăşi a făcut. Cel mai mult timp, ea a fost ocupata grija de refugiaţilor, odată ce ea ar putea găsi un loc unde să le depună.
Se estimează că în acest mod ea a salvat viaţa a circa 800 de evrei, precum şi numeroşi membri ai rezistenţei olandeze şi studenţilor care au fost persecutaţi pentru că a refuzat să coopereze cu naziştii.
Trădare
Dar sa întâmplat ceva brusc şi activităţile a trebuit să fie oprită. Intr-o zi un om a intrat în magazinul de familie zece Boom Corrie şi-a spus că el şi soţia sa au fost evrei şi că au nevoie de bani pentru a mitui un poliţist. Ea a răspuns că ea ar putea obţine.
Acest lucru a fost omul care la 28 februarie 1944, le-a denunţat la Gestapo (poliţia secretă nazistă). agenţilor acestora aşteptat toată ziua păstrând în acelaşi timp magazin orologerie sub supraveghere, si retinut apoi fiecare şi toate persoanele care au încercat să intre în sediul. Spre apus de soare au arestat aproximativ treizeci de prizonieri.
Au jefuit apoi casa, unde au arestat Corrie, tatăl ei Casper, ei fraţi şi surori Willem, Nollie şi Betsie şi nepotul său Peter, care au fost depuse la închisoare Scheveningen.
Deşi Gestapo-ul suspectate că au existat persoane care ascunde undeva şi, prin urmare, verificată cu atenţie întreaga clădire, nu au putut găsi refugiu în cazul în care patru evrei (doi bărbaţi şi două femei), şi doi luptători de rezistenţă s-au ascuns la timp. Deşi casa a continuat să fie sub survei1Iance, toate acestea ar putea fi salvat de către alţi membri ai reţelei lui Corrie. În timpul celor 47 de ore au petrecut ascuns până când au fost eliberaţi, au reuşit să stea nemişcat şi tăcut, practic, fără hrană sau apă. Evreii patru au fost luate într-un alt refugiu şi trei dintre ele au supravieţuit războiului. În ceea ce priveşte doi membri ai rezistenţei, unul dintre ei a murit ceva timp după aceea, în timp ce celălalt a reuşit să supravieţuiască.
Soarta familiei ten Boom
În timp ce în detenţie, atunci când Casper a fost informat că el ar putea fi condamnat la moarte pentru salvarea unor evrei, el a declarat: "Ar fi o onoare să-mi dau viaţa pentru poporul ales al lui Dumnezeu". Într-o anumită măsură, aceasta a fost aşa, pentru că el a murit la zece zile după arestarea sa, la vârsta de 84 de ani.
Corrie şi sora ei Betsie au fost reţinuţi la trei închisori diferite în următoarele zece luni, până când au fost în cele din urmă trimis în lagărul de concentrare Ravensbrück, în apropiere de Berlin, în Germania.
Betsie, care a fost de 59 de ani, a murit imediat după ce a fost internaţi: ea nu a putut învinge condiţiile la care ea a fost supus.
Frate, Willem, care a fost de 60 de ani, şi a cărei "crimă" a fost cooperarea sa cu rezistenta, sa îmbolnăvit de tuberculoză în timp ce în închisoare, şi a murit imediat după război a fost de peste.
Unul dintre nepoţii lui Corrie, Christian, care la acea vreme a fost de 24 de ani, a fost dus la lagărul morţii de la Bergen Belsen, şi a fost, de asemenea, acuzat de a fi parte a mişcării de rezistenţă. Nimic nu a fost auzit de el de atunci.
În rezumat, patru membri ai familiei zece Boom-au dat viaţa lor, în conformitate cu angajamentul lor de a salva vieţile altor fiinţe umane.
orrie soarta
Dar Corrie s-au întors.
Spre sfârşitul anului 1944, aproape miraculos numele ei a fost inclus într-o listă de persoane care a trebuit să fie eliberat. Ea a revenit în Olanda şi ar putea recupera de la problemele de sănătate care ei acostat de timp, ea a fost ţinut în închisoare. Ea a petrecut în casa ei din Haarlem 1ast luni de iarnă de război, dar ea nu a rămas inactiv. Ca ea ar spune, "Dumnezeu ne-a dat dragostea pentru a ne permite să iertam pe duşmanii noştri".
Corrie a iertat. Ea a iertat pierderea celor dragi şi suferinţele ei proprii, care au fost cauzate în timp ce ei la lagărul de concentrare. Şi ea chiar a mers mai departe. După ce, în 1947, în Muenchen, un barbat a vrut să o saluţi şi să strângi mâna. Pe vadă faţa lui îl recunoscut imediat ca fiind unul dintre cei mai cruzi gardieni de la Ravensbrück, unul dintre mulţi înainte de care a avut până în martie gol, împreună cu sora Betsie ei, atunci când, în conformitate cu criteriile speciale stabilite de către nazişti, acestea din urmă selectat cei care au fost încă utile printre cei care nu au servit nici mai mult. Cum ar putea ea se stranga mâinile acestui om? El ia spus că el sa convertit la creştinism după război şi că el a crezut că Dumnezeu l-au iertat pentru toate relele pe care le făcuse la lagarul de concentrare, dar că are nevoie de personal pe care ea ia spus că la iertat. Carrie a făcut acest lucru şi a dat mâna cu el.
Şi, după cum a fost evident că ea a avut mult mai mult pentru a da, ea a fondat în Bloemendal casa unui convalescenţi "destinate vindecare şi relaxaţi-vă de supravietuitori.
Ea a simţit că viaţa ei a fost un dar de la Dumnezeu şi că avea nevoie de a împărtăşi cu alţii ceea ce ea şi sora ei Betsie a învăţat de la lagărul de concentrare: "Nu există nici o durere atât de profundă ca iubirea lui Dumnezeu nu poate ajunge în cazul în care".
Când ea a fost de 53 de ani, Carrie a început o lucrare în întreaga lume de a răspândi credinţa ei şi experienţa ei, motiv pentru care ea a călătorit în peste 60 de ţări diferite în următorii 33 de ani de viata ei.
În 1968 Muzeul Holocaustului din Ierusalim (Yad Vashem) rugat-o să plantezi un copac pentru a onora memoria multor vieţi evreieşti pe care ea şi sora ei au salvat. Ea a făcut acest lucru, şi copacul este încă în creştere acolo.
Un film a fost, de asemenea, împuşcat în 1975, bazată pe istoria ei.
După cum sa menţionat mai înainte, Carrie a fost o femeie care a avut credinţă în Dumnezeu. În 1978, ea a suferit un accident vascular cerebral-vasculare care a lăsat paralizat ei. Ea a murit pe 15 aprilie 1983, de ziua ei de 91. Este cel mai remarcabil faptul că ea ar trebui să au parasit aceasta lume la acea dată anume. În conformitate cu tradiţia evreiască, numai acele persoane special binecuvântaţi de Dumnezeu se acordă privilegiul de a muri, la aceeaşi dată de ziua lor.
Vechi în condiţii de siguranţă-paradis transformat într-un muzeu
Cladirea situat la nr 19, Barteljorisstraat, în Haar1em, nu sa schimbat prea mult, deoarece lui 4o. In zilele noastre este mai uşor şi mai rapid pentru a ajunge, deoarece este situat la numai 15 minute cu trenul de la Amsterdam.
Corrie ten Boom Fundaţia a cumpărat în 1987, iar în anul următor a deschis pentru public transformată într-un muzeu, deoarece este un site de mare valoare istorică şi o sursă de inspiraţie pentru credincioşi. Muzeul prezinta camere din casa lor cu mobilier, obiecte si portrete de familie; "refugiu" şi a unei expoziţii permanente de Rezistenţa olandeză Mişcării.
În realitate, casa a devenit din nou o "casă usa deschisa" pentru toată lumea aşa cum este conceput de către familia ten Boom, în conformitate cu principiile şi credinţa lor, deoarece admitere este gratuit. Şi să păstreze tradiţia neschimbată şi merge, un atelier de ceasornicar este încă funcţionează la parter.
Istoria Corrie ten Boom este nimic mai mult (şi nimic mai puţin) decât povestea vietii unei femei comun care lucrurile realizat extraordinare. O femeie care chiar şi astăzi, prin faptele ei magnific, ne ajută să se trezească şi să rămână departe de negaţie şi indiferenţa că mulţi dintre noi se simt atunci când se confruntă cu lucrurile care se intampla in lume.

http://www.corrietenboom.com/exhbits.htm
(traducere automata prin Google)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu