CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

miercuri, 22 septembrie 2010

MEREU PROCUPATI SA AVEM O CASA..

Derinkuyu, misterul unui oras subteran

Se spune ca in 1963, un locuitor al orasului Derinkuyu (situat in regiunea Capadocia, Anatolia centrala, Turcia) a daramat un perete al casei sale si a dat peste o camera despre care nu stia ca exista. Aceasta camera comunica cu alta si tot asa.

Acesta tocmai descoperise orasul subteran de la Derinkuyu, al carui prim nivel se presupune ca ar fi fost sapat de hittiti in jurul anului 1400 i.e.n.

Arheologii au inceput sa studieze acest oras subteran fascinant. Au reusit sa coboare pana la 40 de metri adancime, dar exista voci care sustin ca tunelurile duc pana la 85 de metri.

Pana acum au fost descoperite 20 de nivele, din care doar 8 pot fi vizitate de turisti. Restul sunt rezervate arheologilor si antropologilor care studiaza in continuare acest oras.

Se presupune ca orasul era folosit ca refugiu de mii de oameni, care locuiau sub pamant, pentru a se apara de invaziile frecvente suferite de Capadocia, de-a lungul a mai multor perioade de ocupatie.

Inamicii, constienti de pericolul reprezentat de orasul subteran, incercau repetitiv sa scoata populatia la suprafata otravindu-le fantanile.

Interiorul este uimitor: galeriile subterane Derinkuyu (unde pot locui cel putin 10.000 de oameni) puteau fi blocate in trei zone strategice cu niste usi circulare din piatra. Acestea erau roci foarte grele care inchideau coridorul si impiedicau trecerea inamicilor.

Rotile aveau intre 1 si 1,5 metri inaltime, 50 de centimetri grosime si aproximativ 500 de kilograme.

In plus, s-a mai descoperit un tunel lung de aproape 8 km care face legatura intre Derinkuyu si alt oras subteran, Kaymakli.

Despre orasele subterane din Capadocia ne vorbea si istoricul grec Jenofonte. In lucrarea sa, Anabasis, el povestea despre casele de sub pamant ale locuitorilor din Anatolia, care aveau incaperi suficient de mari cat sa incapa o familie cu animale domestice si rezerva de alimente.

In nivelele recuperate s-au descoperit grajduri, cantine, o biserica (cu baza in forma de cruce de 20 pe 9 metri, cu un tavan de aproximativ 3 metri inaltime), bucatarii, prese de vin si ulei, magazii, o scoala, numeroase camere si un bar.

Orasul beneficia si de existenta unui rau subteran. Locuitorii aveau acces la numeroase fantani de apa si un magnific sistem de ventilatie (s-au descoperit 52 de puturi de ventilatie) care ii uimeste pe inginerii de azi.

Aici pe pamant oamenii sunt atat de preocupati unde sa locuiasca ca sa fie protejati; sub pamant,  in vile bine pazite, in resedinte, dar sunt atat de putin preocupati unde va locui sufletul lor la sfarsitul acestei vieti....Sa ne facem timp pentru a sti ce ne spune Cuvantul lui Dumnezeu.
In Biblie gasim multe promisiuni minunate si una dintre ele este aceasta:




"In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc." (Ioan.14:2)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu