CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

marți, 25 ianuarie 2011

AUSTRIA

 


 
Austria este o ţară fără ieşire la mare cu aproximativ 8.3 milioane de oameni situata în Europa Centrală. Se învecinează cu Germania şi Republica Cehă în nord, Slovacia şi Ungaria la est, Slovenia şi Italia în sud, şi Elveţia şi Liechtenstein la vest. Majoritatea populaţiei vorbeşte limba germană , care de asemenea este limba oficială a ţării. Astăzi, Austria este o democraţie parlamentară reprezentativă cuprinzând nouă state federale. Viena cu o populaţie de peste 1.6 milioane este cel mai mare oras din Austria fiind totodata capitala acesteia. Austria este una dintre cele mai bogate tari din lume, cu un PIB nominal pe cap de locuitor de 43.570 dolari. Ţara are un standard de trai foarte dezvoltat , iar în 2008 a fost clasata pe locul 14 în lume pentru Indicele Dezvoltării Umane.
Clima si relief
Austria are o climă temperat-continentală (în est) şi alpină (în vest), cu variaţii destul de mari de temperatură şi o vreme greu de prevăzut

Climatul Austriei variaza o data cu cresterea altitudinii,in locatii cu relatii la Atlantic,continental si influente Mediteraneene.Clima este temperat calda,montana in Alpi.Temperaturi medii:in ianuarie intre 1 si -3ş C,in iulie intre 16 si 19şC.Clima este mai calda in zona lacurilor din Carinthia.In general,primaverile si toamna sunt de obicei blande iar verile sunt scurte cu temperaturi moderate .Iernile reci si severe dureaza cam 3 luni in vai,cand se termin ade obicei printr-un vant cald si uscat din sud,acompaniat de obicei de ceata si schimbari bruste de temperatura care produc avalansele,numit foehn.
Austria este o tara cu relieful predominant muntos,cu o altitudine medie de 910 m.In general lanturile majore de munti merg intr-o directie de est-vest si sunt separate unele de altele prin vai inguste.Lanturile muntoase din nord sunt Alpii Tirolului de Nord si Alpii Salzburgului.Printre cele centrale se numara Mtii.Hoche Tauern,care au cel mai inalt varf din tara Grossglockner(3.797 m.) unde se afla si ghetarul Pasterze unul din cei mari din Europa.In sud se afla Alpii Otzal.Zillertaler ,Alpii C.
Turism
Austria a produs si a inspirat o paleta intreaga de oameni de cultura. In secolele XVII si XVIII Viena a devenit un punct central al renascentismului cultural. In afara de maretul Mozart, Austria a mai daruit lumii artisti precum Klimt si Schiele, compozitorii Mahler si Schubert, psihologii Freud si Rank si filosofi precum Husserl si Wittgenstein.




Cea mai mare parte a turistilor vin in Austria atrasi de sporturile de iarna. Schiatul alpin modern s-a dezvoltat in jurul anului 1900, cand s-au format multe cluburi de schi. Legenda schiurilor Hannes Schneider si-a inceput cariera de instructor in 1907, iar pana in 1930 deja se dezvoltase traditia de schi pan-Alpin. In unele zone sezonul de schi incepe la sfarsitul lunii noiembrie, dar mai des de Craciun. Dureaza pana in luna aprilie, insa in ultimii ani aceasta perioada a variat foarte mult, datorita incalzirii globale si a fenomenelor meteo neobisnuite. In zonele cu ghetari puteti schia pe tot parcursul anului, doar ca pe timpul verii este mai costisitor.
Principalele zone de schi se afla mai peste tot in Alpi. Statiunile sunt mai degraba impartite pe nivelul de pricepere al schiorilor. Pentru incepatori este potrivita statiunea Lech din Vorarlberg, regiunile din Tyrol, la est de Innsbruck (Alpii Otztal, Alpbach, Niederau si Obergurgl), majoritatea zonelor din Salzburg (Neukirchen, Skiwelt Amade), precum si Styria si Carinthia (Bad Kleinkirchheim). In aceste zone nu numai ca veti gasi partii mai usoare, dar si facilitati pentru familii cu copii.

Austria este o tara bogata in traditii, muzica si contraste, de la Alpii din vest pana la bazinul Dunarii in est. Tara lui Johann Strauss si Mozart se mai remarca prin cladirile istorice, muzeele de talie mondiala si peisajul alpin care va taie rasuflarea. In cafenea, in biserisa sau in saloanele de bal ale castelelor, austriecii par sa aiba ceva din sarmul si romanticismul italienilor imbinate cu disciplina nemtilor. Bogatiile arhitecturale glorioase ale Austriei sunt mostenite de la puternicii Hapsburgi, care au dominat centrul Europei vreme de cateva secole. Cladirea Operei si imperialul Hofburg din Viena sunt magnifice. Printre celelalte locuri infuzate in istorie se numara Salzburg, locul de nastere al lui Mozart, cu biserici baroce si Innsbruck din centrul Alpilor.
Principalele atractii turistice
Obiceiurile traditionale ale Austriei – festivalul anual Lederhosen din Windischgarsten, unde costumatia este optionala, insa berea din belsug si ovationarea domnisoarei Miss Lederhose sunt obligatorii.
Palatul imperial de vara Schloss Schonbrunn – varianta vieneza a palatului Versailles din Paris. In parcul palatului se afla cea mai veche gradina botanica.
Galeriile Akademie der bildenden Kunste si celelalte galerii de arta din Viena. In oras mai sunt peste 50 de muzee, printre care Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Arta Moderna si Perimetrul Muzeelor.
Provincia muntoasa Tirol, cu paduri, pasuni, vai, lacuri montane, sate alpine, biserici si castele. In capitala Innsbruck se afla numeroase cladiri istorice, printre care un castel din secolul XII.
Orasul Salzburg, locul de nastere al compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. In oras puteti admira si splendoarea arhitecturii baroce. Alte atractii cuprind Biserica Peterskirche, Domkirche si Alter Markt.
Festivalul Salzburg cuprinde o mare varietate de programe, cantareti, orchestre si opera.
Eisriesenwelt, aflat in Werfen – pesteri de gheata ascunse adanc in muntii ce flancheaza valea de la sud de Salzburg.
Orasul medieval Retz, oras ce se lauda cu beciuri pline de vin de calitate, ziduri ale orasului vechi restaurate, mori de vant si o biserica dominicana.
Parcul National Donau-Auen, o zona ce adapopsteste o diversitate de plante, animale si ultima zona de padure tropicala protejata din Europa.
Orasul Linz – declarat Capitala Culturala Europeana pentru anul 2009.
Eleganta baroca a Vienei – roata de balci Riesenrad din parcul de amuzament Prater, Catedrala Sf Stefan, Capela Hofburg, Parlamentul si Biserica Votive.
Orasul Graz detine numeroase atractii turistice precum Landesmuseum Johanneum, picturile gotice din Alte Galerie, Neue Galerie din Palatul Herbenstrein, Mausoleul Imparatului Ferdinand II, Orasul Vechi, Schlossberg si Glockenturm.
 


Muntii Austriei - cel mai inalt este Grossglockner (3.798m) din Carinthia. Parcul National Hohe Tauern este unul dintre ultimile parcuri mari muntoase din Europa.
Lacurile cristaline din Austria - Worthersee, Wolfgangsee, Traunsee, Hallstattersee and Mondsee, unul dintre cele mai calde lacuri din Salzkammergut.
Istorie
Austria a evoluat de la o regiune de frontiera la un imperiu puternic si stat multirasial, care s-a prabusit la sfarsitul primului razboi mondial. In 1918, mica republica nou-proclamata a Austriei a fost nevoita sa se adapteze noilor conditii, iar astazi este un stat ce are un rol decisiv major in Europa. Desi Viena nu mai este capitala unui imperiu multi-etnic, orasul inca isi pastreaza stilul international. Mii de imigranti din sudul si estul Europei si Orientul Mijlociu si-au gasit aici un camin.
Republica Austriei de astazi este un stat mic, insa originile sale inainteaza mult in istorie. Populata inca din vremuri preistorice, locatia Austriei in inima Europei a rezultat intr-o similitudine intre dezvoltarile tarii si a continentului.
(preluatde pe Topvizit.net)
Obiceiuri culinare
Austria se poate lauda cu una dintre cele mai faimoase traditii culinare din lume. Gama diversa dar armonioasa de bucate reflecta amestecul de nationalitati si culturi de-a lungul secolelor si inspira vizitatori din toata lumea. Printre cele mai faimoase specialitati vieneze se numara Wiener Schnitzel (snitel vienez), Salata Erdapfel (o garnitura delicioasa din cartofi ), Tafelspitz (carne cu garnitura), Kaiserschmarrn (legenda spune ca acest desert din pandispan si fructe a fost creat special pentru imparatul Franz Joseph), Apfelstrudel, Salzburger Nockerln, Sachertorte (o prajitura a carei reteta este secreta) si Vanillekipferl (o prajitura cu nuci sau alune).
(preluat de pe topinvest.net)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu