CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

sâmbătă, 19 februarie 2011

MAMA-DOCTOR IN DEZVOLTAREA INFANTILA SI RELATIILE UMANE















Conform definitiilor tot mai sofisticate a functiilor de servici am putea traduce functia mamei astfel : DOCTOR IN DEZVOLTAREA INFANTILA SI RELATIILE UMANE. Arta de a creste, educa si iubi in acelasi timp.
 O meserie extrem de complexa in care Isusi Creatorul participa, se implica si da intelepciune ,pricepere  rabdare si nu in ultimul rand multa dragoste . Copiii pot uita multe in viata, dar isi vor aduce aminte todeuna de zambetul plin de caldura si iubire al mamei…Alaturi de sotul ei va veghea asupra armoniei intregii familii.
In zilele noastre a fi mama  nu reprezinta mare lucru in comparatie cu orice functie. Mamele care pot sa stea acasa si sa se ocupe de copii ,cat si mamele care pe langa servici cresc si copii sunt  considerate ca necalificate si marginalizate intr-un fel .Societate noastra nu considera ca activitatea de mama e un serviciu, pentru societate e egal cu "casnica" adica sta acasa si nu cum e correct munceste acasa.
 In linkul de mai jos cu foarte mare dibacie este argumentat de fapt ca este una dintre functiile cele mai importante cu responsabilitati si o munca asidua care intrece cu mult si cele mai iscusite meserii. Arta de a modela forma si creste finite vii create de insusi Dumnezeu.

de asemenea va redau mai jos si un articol de pe “got Questions?org”care de asemenea e foarte interesant
 Întrebare: Ce spune Biblia despre rolul de mamă creştină?
Răspuns:
A fi mamă este unul dintre cele mai importante roluri pe care Domnul alege să le dea multor femei. În Tit 2:4-5, mamele sunt învăţate să îşi iubească copiii: “să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţii şi copiii. Să fie cumpătate, cu viaţa curată, să-şi vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaţilor lor, pentru ca să nu se vorbească de rău Cuvântul lui Dumnezeu”. În Isaia 49:15a, Biblia spune astfel: “Poate o femeie să uite copilul pe care-l alăptează, şi să n-aibă milă de rodul pântecelui ei?” Când începe rolul de mamă?Copii sunt un dar de la Domnul (Psalmul 127:3-5). În Tit 2:4 este folosit cuvântul grec “phileoteknos”. Acest cuvânt are sensul de dragoste specială de mamă. Ideea care este exprimată de acest cuvânt este aceea a unei dragoste care poartă de grijă copiilor, care hrăneşte copiii, care îi îmbrăţişează cu afecţiune, care satisface nevoile lor, care tratează cu tandreţe pe fiecare copil ca fiind venit în mod unic din mâna lui Dumnezeu. În Scriptură ne este poruncit să tratăm copiii cu o astfel de dragoste. Atât mamele cât şi taţii au porunca şi responsabilitatea de a face următoarele lucruri pentru copiii lor:
Disponibilitate – dimineaţa, la prânz şi seara (Deuteronom 6:6-7)
Implicare – interacţiune, discuţie, gândire şi trăirea unei vieţi împreună (Efeseni 6:4)
Învăţare – a Scripturilor, a punctelor de vedere biblice (Psalm 78:5-6, Deuteronom 4:10, Efeseni 6:4)
Instruire – ajutarea copiilor să îşi dezvolte abilităţi şi să descopere punctele tari (Proverbe 22:6)
Disciplina – învăţarea fricii de Domnul, atragerea atenţiei cu dragoste, fermitate şi consecvenţă (Efeseni 6:4, Evrei 12:5-11, Proverbe 13:24, 19:18, 22:15, 23:13-14, 29:15-17)
Hrănire – realizarea unui mediu de susţinere constantă atât verbal, cât şi afectiv, în dragoste necondiţionată, libertatea de a greşi (Tit 2:4, 2 Timotei 1:7, Efeseni 4:29-32, 5:1-2, Galateni 5:22, 1Petru 3:8-9)
Modelarea cu integritate – trăirea a ceea ce vorbim, un model din care copilul să înveţe prin a “prinde“ esenţa unei vieţi plăcute Domnului (Deuteronom 4:9, 15, 23; Proverbe 10:9, 11:3; Psalmul 37:18,37).
Biblia nu porunceşte niciodată ca orice femeie să fie în mod necesar şi o mamă. Totuşi, ea spune celor pe care Dumnezeu le binecuvântează să fie mame că ar trebui să îşi ia în serios această responsabilitate. Mamele au un rol unic şi extrem de important în viaţa copiilor lor. Rolul de mamă nu este unul împovărător sau neplăcut. Întocmai cu o mamă îşi poartă pruncul în pântece şi cum ea îl hrăneşte şi îl îngrijeşte în perioada prunciei – tot astfel mamele pot juca un rol continuu în vieţile copiilor lor, fie când ei sunt la copilărie, fie în tinereţe, tineri adulţi şi chiar când au crescut suficient de mari. Deşi rolul mamei se schimbă şi se dezvoltă pe măsură ce copilul creşte, dragostea, grija, hrănirea şi încurajarea date de o mamă nu trebuie să se oprească niciodată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu