CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

duminică, 20 februarie 2011

PAMUKKALE "PERLA"TURCIEI

Pamukkale este o localitate plina de mister, considerata de romantici unul dintre cele mai bune locuri de vizitat. "Perla" Turciei atrage din ce in ce mai multi turisti, chiar daca unii dintre ei nu vin doar o data in acest loc cu adevarat deosebit.


Pamukkale, termen tradus prin sintagma "castelul din bumbac", se afla in regiunea Aegean pe valea raului Menderes si are parte de un climat foarte bland pe tot parcursul anului. Despre acest loc vorbesc acum ruinele orasului Hierapolis, construit aici cu foarte mult timp in urma.





Emblematic pentru Pamukkale este castelul ridicat pe colina din zona, o adevarata fortareata. Lunga de 2.700 m si inalta de 160 m, impunatoarea construictie poate fi zarita de la 20 km departare din orasul Denizili.








Relieful de aici este si el spectaculos. Ca urmare a numeroaselor miscari tectonice, in timp natura a creat la Pamukkale o panorama fascinanta, care dezvaluie si vestitele bai de calcar. Calcarul a fost modelat de cutremurele care s-au produs aici si s-a stratificat, astfel incat s-au creat un fel de trepte. Ulterior, apa care s-a scurs pe aceste trepte a sapat in calcar formand mici cratere. Apa din zona este termala si contine hidrogen si calciu, ceea ce a permis o data in plus inflorirea turismului.
La fiecare 250 l de apa care curge se depun 2,2 grame de calciu, iar cu timpul s-au format adevarate stalactite, conferind regiunii un aspect "iernatic", de alb imaculat. De la departare Pamukkale arata ca o fortareata naturala de gheata, desi temperatura apei atinge si 50 de grade, in anumite locuri facand imposibil scladatul.
Daca totusi vrei sa faci baie intr-una dintre vestitele cazi de la Pmukkale trebuie sa stii ca nu ai voie sa pasesti pe marginea ei, adica pe calcar, purtand incaltaminte. Turistii sunt sfatuiti sa se descalte pentru a nu murdari sau deteriora calcarul care face acest loc unic.
Daca vrei sa calatoresti spre aceasta zona, trebuie sa ai grija si de mediul inconjurator. Turcii care traiesc aici si mai ales cei care ingrijesc parcul sunt foarte atenti la poluare si la turistii care nu respecta cateva reguli elementare de igiena. Pana in secolul al XX-lea sau, mai bine zis, pana la aderarea acestei regiuni la patrimoniul UNESCO, in Pamukkale s-au pierdut multe dintre ruinele si vestigiile localitatilor antice tocmai din cauza neglijentiei cu care a fost trata regiunea.
Pamukkale insa ramane un loc cu totul si cu totul special

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu