CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

CE MAI INVATA COPIII NOSTRII LA SCOALA

Cristina postand poezia de mai jos ne-a solicitat parerea despre ce credem ca inseamana.Un joc periculos cu mintea copiilor si nu numai…

Definitie/ de Erich Fried

A dog
who dies
and knows
that he dies
like a dog
and who can say
that he knows
that he dies
lie a dog
is a man.
Un caine care moare
Si stie ca moare
Si care poate zice
Ca stie ca n-o sa se ridice
Zace ca un caine
Dar este om vezi bine

Ea adauga:” Una din poeziile studiate cu copiii. Poate cineva sa descrie poezia, ce inseamna si din ce perspectiva vine?”
Iata ce am gandit si  raspuns  eu:
Cred ca “poezia” se refera la conditia umana a omului care a ajuns in situatia de a trai ca un caine, care realizeaza ca nu e mai mult decat un animal si nu mai are nimic din conditia de om desi este un om. Poate fi gandirea unui om in agonie care realizeaza ca modul in care a trait sau a fost obligat sa traiasca nu are nimic cu statutul de om .Oricum un om care nu il cunoaste pe Dumnezu .O poezie greu de inteles si de un adult si cu un mesaj funebru care nu are ce cauta sa fie studiata de copii…
Candva pe timpul comunistilor circula urmatoarea gicitoare: ce asemananare este intre un caine si un inginer .? Raspunsul era ca amandoi au privirea inteligenta dar nu se pot exprima. Aceasta gluma circula si printre noi copii de atunci. Atunci radeam si ni se parea o gluma nevinovata. Dar oare asa e? nicidecum sa compari omul creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu cu un caine nu e nici decum ok. Sa nu ma intelegeti ca as desconsidera animalele . Nu nicidecum si ele sunt create de Dumnezeu , chiar imi plac si imi sunt dragi. Deseori cainele s-a dovedit a fi foarte atasat de stapan si in anumite situatii chiar a salvat viata acestuia. Dar sunt si canii care  ataca oamenii pe strazi si nu pot fi imblanziti. Totusi in Cuvantul lui Dumnezeu deseori anumiti oameni de o factura indoielnica sunt comparati cu cainii salbatici, cainii sunt trimisi uneori sa sfasie,  alteori  ei totusi se arata a fi folositori si pusi sa apere turma de oi .Vedem in unele pasaje din Biblie ca si animalele sunt coordonate de Dumnezeu. Dar aici in aceasta poezie e strecurat ceva foarte subtil ca omul nu are valoare mai mult de un caine ce agonizeaza sa moara,  un fel de minimalizare a ce este omul,  in dorinta lui Dumnezeu de a-l reabilita prin jertfa de pe cruce. Cat de subtil se introduc uneori in mintile copiilor si chiar in mintile noastre anumite idei care sunt dea dreptul dracesti. Cam asa vad si aceasta poezie pusa sa fie studiata de copii… Domnul  Isus sa ne pazeasca si noua si copiilor nostii mintile fata de astfel de atacuri.
Un crestin spunea o data ca nu putem impiedica pasarile sa zboare deasupra capului nostru dar putem sa le impiedicam sa-si faca cuib in capul nostru. Tot asa trebuie sa procedam si cu gandurile acestea care ne bombardeaza mintea trebuie sa le depistam si sa le impiedicam sa faca cuib in capul nostru.
As mai adauga ca si titlul este foarte negru de sugestiv sa faci din ideea morbida a unui om o defintie e in mod perfid inoculat in subconstient ca trebuie sa-ti insuseti acest mod de gandire. Tot in memoria noastra se afla si intelesul definitie care conform dictionarului inseamna:
definiţie – DEFINÍŢIE, definiţii, s.f. Operaţie de determinare a însuşirilor proprii unui lucru, unei noţiuni etc.; enunţul prin care se exprimă această operaţie. Expr. Prin definiţie = prin însăşi natura lucrului, decurgând în mod necesar din totalitatea notelor sale caracteristice. – Din fr. définition, lat. definitio, -onis. DEFINÍŢIE s. f. operaţie logică prin care se determină conţinutul unei noţiuni, notele ei esenţiale, indicându-se genul proxim şi diferenţa specifică, sau se precizează înţelesul unui cuvânt ori simbol; propoziţie prin care se exprimă această determinare. o prin ~ = prin însăşi natura lucrurilor. (< fr. définition, lat. definitio) DEFINÍŢIE s. definire, explicaţie. (O ~ a noţiunii de „casă“.)
“Preaiubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu; caci in lume au iesit multi proroci mincinosi. “(1Ioan.4:1)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu