CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

sâmbătă, 4 decembrie 2010

SEZI, UMBLA, IMPOTRIVESTE-TE (PRIMA PARTE)

Sezi,umbla,impotriveste-te/ Watchman Nee
Asemenea  multora dintre dintre epistolele apostolului Pavel, epistola catre Efeseni poate fi impartita in doua parti: una doctrinara si una practica. Partea doctrinara (capitolele 1-3) se ocupa in principiu cu marile fapte ale rascumpararii pe care Dumnezeu ne-a dat-o in Hristos. Partea practica (capitolele 4-6) ne prezinta cerintele lui Dumnezeu in lumina acestei rascumparari, cerintele referitoare la umblarea si ravna crestina. Cele doua parti sunt strans legate una de alta, dar se vede ca accentual care se pune pe fiecare e diferit.
Apoi in continuare, a doua parte a epistolei, cea practica, putem dinou s-o impartim in functie de subiectul tratat, intr-o parte lunga, de la capitolul 4:1 la 6:9, si o parte scurta, de la copitolul 6:10 la sfarsit.. Prima parte trateaza umblarea noastra in mijlocul lumii; cea de-a doua lupta noastra cu diavolul.
Avem astfel, in ansamblu, trei subdiviziuni ale Epistolelei catre efeseni, prezentand pozitia credinciosului in Hristos (1:1-3:21), umblarea lui in lume (4:1-6:9)siatitudinea lui fata de vrajmas (6:10-24). Putem prezenta aceasta dupa cum urmeaza:
Efeseni
A.Partea doctrinara (capitolele 1 la 3)
1. POZITIA NOASTRA IN HRISTOS (1:1-3:21)
B.Partea practica (capitolele 4 la 6)
2.UMBLAREA BOASTRA IN LUME (4:1-6:9)
3.ATITUDINEA NOASTRA FATA DE VRAJMAS (6:10-24)
Epistolaabunda in bogatii spiritual,dar, in acelasi timp, este cat se poate de practica. Prima parte a epistolelei ne arata ca viata noastra in hristos este o viata de unire cu El in locurile ceresti. Cea de-a doua parte ne arata in termini foarte practice cum trebuie traita aici jos pe pamant aceasta viata cereasca. Nu ne-am propus sa analizam in detaliu intreaga Epistola. Totusi, vom reaminti cateva dintre principiil ei de baza. In acest scop, vom selecta cate un cuvant cheie in fiecare dintre cele trei sectiuni mai sus mentionate pentru a arata ceea ce noi credem a fi idea calauzitoare a intregii Epistole.
In prima parte a Epistolei remarcam cuvantul a sedea (2:6), care este cheia acestei parti si secretul unei adevarate experiente crestine. Dumnezeu n-a pus sa sedem impreuna cu Hristos in locurile ceresti, si fiecare crestin trebuie sa-si inceapa viata spiritual din acel loc de odihna. In cea de-a doua parte gasim cuvantul a umbla (4:1, C2), care se refera la trairea noastra in aceasta lume. Suntem indemnati sa aratam in umblarea noastra crestina o atitudine corespunzatoare chemarii noastre inalte. Si in fine, in cea de-a treia parte, gasim cheia atitudinii noastre fata de vrasmaj in expresia a se impotrivi (6:11), aratand locul nostrum in triumph de la sfarsit.
Astfel, avem:
CUVINTE CHEIE LA EFESENI:
1.       Pozitia noastra in Hristos – SEZI (2:6)
2.       Umblarea noastra in lume – UMBLA (4:1)
3.       Atitudinea noastra fata de vrajmas – IMPOTRIVESTE-TE (6:11)
Viata credinciosului se prezinta intodeauna sub aceste aspect – fata de Dumnezeu, fata de om, si fata de puterile satanic. Pentru a fi de folos in mana lui Dumnezeu, crestinul trebuie sa cunoasca in mod corespunzator aceste trei lucruri: pozitia lui, umblarea lui si lupta lui. El dovedeste ca nu a inteles cerintele lui Dumnezeu daca subestimeaza importanta fiecareia dintre ele, deoarece fiecare este o sfera in care Dumnezeu vrea sa arate “lauda slavei harului Sau, pe care ni le-a dat Prea Iubitul Lui” (1:6).
Vom lua asadar aceste trei cuvinte –SEZI, UMBLA, IMPOTRIVESTE-TE- drept calauze despre invatatura epistolelei si moto pentru mesajul ce se afla pe inima noastra. Vom descoperi ca este cat se poate de instructive sa notam atat ordinea in care apar, cat si legatura dintre ele.
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu