CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

sâmbătă, 2 octombrie 2010

BENEFICIUL MERELOR

O vorba din batrani spune ca doctorii ar ramane fara paine, daca noi toti am consuma un mar inainte de culcare si asta datorita multiplelor lui beneficii pentru sanatate.  Merele sunt detoxifianti excelenti, iar sucul de mere poate distruge virusii din organism.
Avantajele consumului de mere
1. Merele curata dintii si intaresc gingiile.
2. Scad nivelul colesterolului.
3. Detoxifica organismul si au proprietati antivirale.
4. Merele previn constipatia, deoarece ajuta in procesul digestiei.
5. Un mar mare ofera aproape 30% din cantitatea minima de fibre care trebuie consumata zilnic.
Utilizarile merelorPersoanele care sufera de guta si reumatism trebuie sa manance regulat mere, deoarece ajuta in procesul de vindecare.
Mancand 2 mere pe zi se va dimua nivelul colesterolului cu pana la 10%.
Consumul de suc de mere, de 3 ori pe zi, previne instalarea virusilor in organism.
Merele rase, amestecate cu iaurt, ajuta in cazul diareei.
Stiati ca marul e vedeta in lupta contra aterosclerozei (depunerile de colesterol pe artere) alaturi de ceapa, usturoi si soia?

Digestie mai buna cu un mar pe zi

Sunt foarte bune pentru persoanele care au probleme cu stomacul. Daca aveti probleme de genul indigestiilor, mancati mere inainte de mese.
Merele contin acid malic, o substanta care le da acestor fructe gustul usor acrisor. Datorita acidului malic, merele stimuleaza digestia, fiind indicate cu precadere in cazul persoanelor care consuma multe grasimi. In acelasi timp, merele sunt ideale pentru cei care au probleme cu ficatul. Continutul ridicat de fibre – 5 g/100 g – recomanda merele pentru reglarea tranzitului intestinal si stimularea detoxifierii organismului.

Cura de mere pentru detoxifiere

Specialistii in medicina naturista recomanda cura de mere pentru detoxifierea organismului. In timpul curei mancati mere si beti mult suc de mere. Aceasta cura nu trebuie tinuta mai mult de cateva zile, pentru a nu priva organismul de nutrientii esentiali (proteine, grasimi de calitate care nu se gasesc in mere). Pentru a profita de beneficiile merelor, beti suc proaspat stors.
Sucul proaspat de mere este energizant, stimuleaza activitatea musculara, fiind recomandat cu precadere sportivilor. De asemenea, sucul de mere este un remediu contra asteniei sub toate formele ei. Starile de astenie, starile depresive sunt date de multe ori de carenta de vitamina C. Lipsa vitaminei C din dieta afecteaza sinteza noradrenalinei, un neurotransmitator de la nivelul creierului, iar un nivel scazut al noradrenalinei este pus in legatura cu astenia, starile depresive.
100 g mere contin 12 mg vitamina C, numita si vitamina imunitatii. Astfel, un mar pe zi ne apara de raceli iarna si de astenie primavara.

Mere pentru eliminarea calculilor biliari

Cura cu mere are proprietati diuretice si depurative. Persoanele cu probleme renale sau biliare vor fi mirate sa constate ca o cura cu mere le poate ajuta sa elimine nisipul si pietrele de la rinichi sau caile biliare.
Stiati ca medicul francez Denis Dumont (1830-1886) a remarcat la sfarsitul secolului al XIX-lea ca pietrele la rinichi erau foarte rare in Normandia. Dr. Denis Durmont punea aceasta pe seama faptului ca normanzii consumau mult cidru (bautura obtinuta prin fermentarea sucului de mere), o metoda inedita de prevenire a calculilor renali.
Reumaticii pot urma si ei o cura cu mere. Datorita proprietatilor depurative, merele pot ajuta la eliminarea depunerilor de saruri din articulatii, scazand intensitatea durerilor articulare.
Merele sunt bune si in guta, deoarece elimina acidul uric. Acidul uric provoaca guta in cazul persoanelor cu o dieta foarte bogata in carne. Potasiul si acidul malic din mere previn depunerea acidului uric in articulatii.

Merele in cura de slabire

Merele nu lipsesc din nici o cura de slabire. Merele calmeaza foamea, dau senzatia de satietate cu doar 50 de calorii la 100 g. Persoanele care au probleme cu greutatea pot incerca o cura cu mere de cateva zile, timp in care vor manca 1-1,5 kg de mere zilnic. Merele impiedica asimilarea grasimilor, datorita fibrelor. Au putine calorii, element important in orice cura de slabire. Iar continutul ridicat de potasiu favorizeaza eliminarea din organism a surplusului de apa.

Ce este indicat?

Semintele de mar contin iod. Potrivit studiilor, 5-6 seminte de mar ne asigura doza zilnica de iod. Lipsa iodului din alimentatie incetineste dezvoltarea psihica si fizica a copiilor si provoaca gusa la adulti.
Fiti siguri insa sa nu consumati prea multe seminte de mare, pentru ca pot deveni toxice in cantitati mari.

Ce nu este indicat?

Merele decojite nu sunt recomandate. O data cu coaja sunt inlaturate si o mare parte din fibre, si unele vitamine. Nici sucul de mere din comert nu este indicat, deoarece contine zahar adaugat si conservanti periculosi pentru sanatate.

Valori nutritive/100 g mere

  • Calorii – 55
  • Apa – 84%
  • Fructoza – 8,4 g
  • Glucoza – 2 g
  • Fibre- 5 g
  • Calciu – 6 mg
  • Magneziu – 5 mg
  • Fosfor – 11 mg
  • Potasiu – 17 mg
  • Vitamina C – 12 mg
 (autor poze Cristi Davidovici / blog Ferestre spre natura)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu