CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

miercuri, 13 octombrie 2010

MUNTELE RORAIMA (TEPUI)

Muntele Roraima este un loc remarcabil. El este un platou cu vârfuri de 400 de metri în toate părţile. Există o singură cale uşoară de a-l escalada, pe partea venezueleană existând o rampă cu scări naturale. În vârful muntelui plouă aproape în fiecare zi, permiţând astfel plantelor să crească şi să creeze un peisaj unic pe suprafaţa plină de pietre. Acest munte deţine, de asemenea, una dintre cele mai înalte cascade din lume

Muntele Roraima (Tepui) este un munte foarte înalt de pe tarâmurile Venezuelei, înconjurat de nori, ce îl fac sa para suspendat în aer. Despre acest loc magic a scris si Sir Arthur Conan Doyle, în cartea "Lumea Pierduta". Întrucât este un loc izolat, aici vietuiesc tot felul de animale si plante unice în lume. Tepui apare si în filmul animat de la Pixar, "Up".


Tepui sau Tepuy este un munte fara o proeminenta clara de tip vârf, având ca altitudine superioara un platou sau o suprafata plana. Aceste forme de eroziune montana sunt specifice înaltimilor din vestul Venezuelei si estului Guyanei.





Cuvântul Tepui semnifica "casa zeilor" în limba tribului de amerindieni Pemon, care locuiesc zona Gran Sabana. Majoritatea formatiilor montane de tip tepui sunt izolate, creând entitati separate comparative cu majoritatea lanturile montane care prezinta conexiuni între gruparile si entitatile montane componente.

 
Aceasta caracteristica primordiala a tepui-lor le face sa fie foarte asemanatoare cu mini-lanturile montane de tipul Madrean Sky Islands ("insule din cer") din sudul Statelor Unite si nordul Mexicului. Izolarea structurilor tepui, face ca acestea, aidoma insulelor din cer sa prezinte puternice individualitati endemice, caracteristici unice ale ecosistemelor lor, atât în flora cât si în fauna.Muntele Roraima (Monte Roraima) este si cea mai cunoscuta dintre tepui, aflata la punctul triplu de granita dintre Venezuela, Brazilia si Guyana. Componenta tipica a acestor structuri morfologice consta din gresie din Precambrian sandstone ori cuartite aparând abrupt din jungla, oferind un aspect deosebit de spectacular. Auyantepui este ogasul apei curgatoare care creeaza Cascada Angel, cea mai înalta cascada a lumii.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu