CATEVA CUVINTE...

Sunt recunoscatoare Domnului Isus pentru ca exist si am calatorit pana aici, si voi calatori si mai departe doar prin dragostea si harul Sau. Tot El m-a facut constienta ca talantul ce mi l-a dat trebuie sa-l pun in negot, ca lumina Lui trebuie s-o arat si altora, iar ca hrana sa fie buna trebuie sa pun si sare. Daca tot ceea ce am primit pana acum si voi primi si de acum inainte mi-a fost mie de folos si imi va fi de folos , cu siguranta le va fi si altora.

duminică, 3 octombrie 2010

CUM SA SCAPAM DE POVERI

Eu cred ca in fiecare dimineata si sera ar trebui sa ne amintim esenta predicii de mai jos pentru ca umblarea noastra sa fie mai "buna" si "usoara" cum ne-a sfatuit Domnul si Mantuitorul nostru Isus Hristos.
 
PREDICA/fratele Sorin Badragan/17.01.2010
 "Dimineata ne imbracam ne aranjam punem diverse haine pe noi. Dar in afara de haine noi mai punem ceva, noi punem si poveri (ca un sac care se numeste pacate). Si credem ca prin puterea noastra vom vom rezolva problema lor. Nu prin fapte bune putem rezolva pacatelesi nici prin moralitate. Pacatul facut impotriva lui Dumnezeu este o povara
“Un psalm al lui David. O cantare.) Ferice de cel cu faradelegea iertata si de cel cu pacatul acoperit!” (Ps.32:1)
“Atunci Ti-am marturisit pacatul meu si nu mi-am ascuns faradelegea. Am zis: „Imi voi marturisi Domnului faradelegile!” Si Tu ai iertat vina pacatului meu. “ (Ps.32:5)
“N-a mai ramas nimic sanatos in carnea mea, din pricina maniei Tale; nu mai este nicio vlaga in oasele mele, in urma pacatului meu.” (Ps.38:3)
“Imi marturisesc faradelegea, ma doare de pacatul meu.” (Ps.38:18)
“Spala-ma cu desavarsire de nelegiuirea mea si curata-ma de pacatul meu! “(Ps.51:2)
Caci imi cunosc bine faradelegile, si pacatul meu sta necurmat inaintea mea. “(Ps.51:3)
1.Nu incerca sa iti ascunzi in coltul cel mai intunecat povara = pacatul. El devine o robie. Facem pacate si nu le marturisim.
2. A incerca sa fi religios prin puterea ta. Ex. Apostolul Pavel.. Saul era religios si era considerat sfant, dar cand se intalneste cu Domnul Isus Hristos isi da seama ca nu poate fi curat prin puterea sa. Filipeni cap. 3” Dar lucrurile care pentru mine erau castiguri le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos. Ba inca si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate si le socotesc ca un gunoi, ca sa castig pe Hristos  si sa fiu gasit in El, nu avand o neprihanire a mea pe care mi-o da Legea, ci aceea care se capata prin credinta in Hristos, neprihanirea pe care o da Dumnezeu, prin credinta.” Luter a realizat acelasi lucru: povara ramane oricat de religios esti, pentru ca clachezi. Domnul Isus spune ca fariseii puneau poveri pe care nici ei nu le puteau face.
3.Ranile pe care ni le-au pus altii in inima. Penina ii amintea Anei ca nu a adus copii pe lume. Ana avea rani profunde. Femeia care i-a sters picioarele cu lacrimile ei Mantuitorului, nu isi plangea doar pacatele ci sir anile adanci. Durerea unor dezamagiri, problemele reale cu care ne confruntam.
“Era un om din Ramataim-Tofim, din muntele lui Efraim, numit Elcana, fiul lui Ieroham, fiul lui Elihu, fiul lui Tohu, fiul lui Tuf, efratit.El avea doua neveste: una se numea Ana, iar cealalta Penina. Penina avea copii, dar Ana n-avea. In ziua cand isi aducea Elcana jertfa, dadea parti nevestei sale Penina, tuturor fiilor si tuturor fiicelor pe care le avea de la ea.Dar Anei ii dadea o parte indoita; caci iubea pe Ana. Dar Domnul o facuse stearpa.Si in toti anii era asa. Ori de cate ori se suia Ana la Casa Domnului, Penina o intepa la fel. Atunci ea plangea si nu manca. Elcana, barbatul ei, ii zicea: „Ano, pentru ce plangi si nu mananci? Pentru ce ti-este intristata inima? Oare nu pretuiesc eu pentru tine mai mult decat zece fii?”Ana s-a sculat, dupa ce au mancat si au baut ei la Silo. Preotul Eli sedea pe un scaun, langa unul din usorii Templului Domnului. Si Ana se ruga Domnului cu sufletul amarat si plangea. Ana vorbea in inima ei si numai buzele si le misca, dar nu i se auzea glasul. Eli credea ca este beata si i-a zis: „Pana cand vei fi beata? Du-te de te trezeste!”Ana a raspuns: „Nu, domnul meu, eu sunt o femeie care sufera in inima ei, si n-am baut nici vin, nici bautura ametitoare; ci imi varsam sufletul inaintea Domnului. Sa nu iei pe roaba ta drept o femeie stricata, caci numai prea multa mea durere si suparare m-a facut sa vorbesc pana acum.”S-au sculat dis-de-dimineata si, dupa ce s-au inchinat pana la pamant inaintea Domnului, s-au intors si au venit acasa la Rama. Elcana s-a culcat cu nevasta sa Ana, si Domnul Si-a adus aminte de ea. Cand i s-au implinit zilele, Ana a ramas insarcinata si a nascut un fiu, caruia i-a pus numele Samuel „caci”, a zis ea, „de la Domnul l-am cerut.” Barbatul sau, Elcana, s-a suit apoi cu toata casa lui sa aduca Domnului jertfa de peste an si sa-si implineasca juruinta. Dar Ana nu s-a suit si a zis barbatului ei: „Cand voi intarca copilul il voi duce, ca sa fie pus inaintea Domnului si sa ramana acolo pentru totdeauna.”Elcana, barbatul ei, i-a zis: „Fa ce vei crede, asteapta pana-l vei intarca. Numai implineasca-Si Domnul cuvantul Lui!” Si femeia a ramas acasa si a dat tata fiului ei, pana l-a intarcat. Ana a zis: „Domnul meu, iarta-ma! Cat este de adevarat ca sufletul tau traieste, domnul meu, atat este de adevarat ca eu sunt femeia aceea care stateam aici langa tine si ma rugam Domnului. Ana s-a rugat si a zis: „Mi se bucura inima in Domnul, puterea mea a fost inaltata de Domnul; mi s-a deschis larg gura impotriva vrajmasilor mei, caci ma bucur de ajutorul Tau. Elcana s-a dus acasa la Rama, si copilul a ramas in slujba Domnului, inaintea preotului Eli.”
4.Neiertarea. Cineva ne greseste.Sotul, sotia, copiii, parintii, colegii,fratii, surorile. Si spui: Nu voi mai vorbi cu el, nu ma asteptam ca tocmai tu…Dar cei care te-au ranit pot fi relasati in timp ce tu esti cel care poarta povara. Neiertarea nu ne da pace. S-ar putea ca cel care a gresit nici sa nu realizeze. Neiertarea fura bucuria si pacea.
5.Ingrijorarile. Cum vei plati facturile? Cand voi avea o nevasta? Cand o sa ma insor? Ce o sa fac la scoala?  Povara aceasta este mare. Cuvantul pentru ingrijorare este tradus ad literam: a imparti mintea. A avea mintea impartita inseamna o viata neamplinita. S-a dovedit ca ingrijorarea duce la boli, la dereglarea tiroidei, disfunctii ale stomacului. Ne ingrijoram cu ceea ce nu avem si cu ce avem ce vom face…
Sacii pe care ii luam in fiecare dimineata…Nu exista nici o sansa?... “Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna.” (Mat.11:28)
Este cineva care stie de poverile tale sit e invita sa-I dai Lui poveriletale. Sa le aruncam asupra Lui. Domnul zice in versetul de mai sus”Vino la Mine daca esti trudit si imovarat.”
Daca iti marturisesti pacatele Domnul Isus le iarta sit e curateste prin sangele Sau. “Povara ta ar trebui sa stea pe spatele meu nu al tau” zice Domnul. Nu incerca tu. Prin har a-ti fost tamaduiti. Nu trebuie sa muncesti pentru mantuirea ta, accept-o prin credinta. Firea noua ne va ajuta dand libertate lui Dumnezeu sa lucreze in vietile noastre, caci Dumnezeu ne-a altoit. Ana adduce poverile la templu. Cel la care trebuie sa venim cu poverile noastre este Dumnezeu. Vino la Isus cu toate ranile tale. Sa iertam cum ne-a invatat Domnul. “Atunci Petru s-a apropiat de El si I-a zis: „Doamne, de cate ori sa iert pe fratele meu cand va pacatui impotriva mea? Pana la sapte ori?” Isus i-a zis: „Eu nu-ti zic pana la sapte ori, ci pana la saptezeci de ori cate sapte.” De cate ori adica de 490 de ori intr-o zi. Nu purta neiertarea pe spatele tau.
 “Si aruncati asupra Lui toate ingrijorarile voastre, caci El insusi ingrijeste de voi.” (1Petru5:7) ;
Bucurati-va totdeauna in Domnul! Iarasi zic: Bucurati-va! Blandetea voastra sa fie cunoscuta de toti oamenii. Domnul este aproape. Nu va ingrijorati de nimic; ci, in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri. Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus.”(Filipeni 4:4..7);
Binecuvantat sa fie Domnul care zilnic ne poarta povara, Dumnezeu, Mantuirea noastra”(Psalmul 68:19)
“Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna.” (Mat.11:28)
“Luati jugul Meu asupra voastra si invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre. Caci jugul Meu este bun, si sarcina Mea este usoara.” (Mat.11:29,30)
Cu alte cuvinte”Pentru ca Ma aveti pe Mine in viata voastra”.E un stil de viata placut sa fii copilul lui Dumnezeu. Sa traim cu El si pentu El in fiecare zi.
“Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Mat.6:33)
“Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Luc.12:31)
Cu alte cuvinte”Faceti ce va zic Eu si poverile le voi purta Eu” Fa schimb cu El. Da-I Lui poverile tale. Domnul Isus vrea sa faca schimb cu tine: vrea sa-ti ia poverile tale si tu sa iei “jugul” Lui “bun” si “sarcina” lui “usoara”.
Statutul de copil al lui Dumnezeu e cel mai profitabil schimb pe care il poti face…."
(mentionez ca fratele Sorin avea la indemana cateva ruxacuri maricele pe care le-a adaugat in spate ori de cate ori vorbea de o noua povara. La sfarsit dupa ce a vorbit de eliberarea de poveri a pus ruxacurile la piciorul unei cruci sinbolice din lemn . A loat apoi un ruxacel mic si usor ce simboliza sarcina jugul bun si sarcina usoara. )
Acum sunt la moda gentile mari. Eu nu sunt in pas cu moda si nu imi permit sa cumpar genti des asa ca port o geanta ori pana se strica ori pana primesc alta. Penultima geanta primita era mare incapatoare dar cam incomoda. Cu catva timp in urma am primit un ruxacel mic care pentru ca mi s-a parut mai usor de purtat l-am inlocuit cu geanta mare. Dupa ce am ascultat minunata predica a fratelui Sorin si am realizat ca atunci cand e vorba de lucrurile material gandim logic; inlocuim o povara mare cu una mai mica, ma intreb oare de ce nu gandim si pe plan spiritual asa? …
(o povara mare pentru un copil ruxacul acela imens din spatele baiatului si o geanta prea mare pentru o fetita asa mica nu credeti? oare nu asa procedam si noi uneori in viata noastra de crestini?)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu