Sper sa va bucure mica mea incursiune pe aceasta tema . Si cine stie, poate Domnul va va faca bucuria sa va colindati unele din aceste plaiuri minunate.
O plimbare cu Mocanita este, cu siguranta unica. Locomotiva merge doar cu zece kilometri la ora numai cat sa simti o adiere placuta. Mocăniţa a început să circule acum 50 de ani. La început, transporta lemne, apoi muncitorii care făceau naveta. Bătrânii îşi amintesc cu drag de vechiul trenuleţ.
De fiecare dată era lume multă care călătorea, era un mijloc de transport şi e păcat că s-a renunţat la ea. Mocăniţa circulă pe şine cu ecartament îngust. În 1997, când în zonă s-a finalizat calea ferată cu ecartament normal, a fost scoasă din uz şi aruncată într-un depozit. Un austriac pasionat de trenuri a salvat-o acum trei ani. A recondiţionat-o şi, din când în când, organizează călătorii de agrement. Georg Hocevar, austriacul pasionat de mocanite, a infiintat Asociatia pentru pastrarea Liniilor Ferate Inguste din Romania. Datorita lui si a fabricii CFI Criscior, s-au restaurat si repus in functiune liniile de cale ferata ingusta Brad – Criscior, Moldovita, Abrud – Campeni.
Intr-un interviu el a declarat: A fost reparata la Cluj si este intretinuta si folosita de SC Calea ferata ingusta SRL Brad, al carei administrator este. Firma detine doua locomotive cu care deserveste patru linii, in functie de solicitari. Este vorba despre liniile de la Abrud, Covasna, Moldovita si Criscior. "A fost inca o demonstratie ca se poate face. Dar o firma privata nu va putea niciodata sa faca singura tot, nici aici, nici in alta parte. Este nevoie de sprijin din partea statului pentru intretinerea cailor ferate () Asa se intampla si in Uniunea Europeana. Orasele, consiliile locale, consiliile judetene isi dau mana pentru ca aceste circuite turistice sa functioneze. Eu incerc sa conving autoritatile sa se implice. In Austria, nici pompierii nu sunt platiti. In Romania, dupa comunism, s-a intrat intr-un sistem democratic in care toata lumea vrea profit. In Occident exista voluntariat", a declarat Georg Hocevar. El nu a ascuns faptul ca o astfel de activitate nu este profitabila, profitul fiind obtinut din repararea de vagoane si locomtive. "Noi facem asta pentru ca vrem sa se miste treaba. Vrem sa convingem ca aceste linii nu trebuie uitate. Este un fel de arta, o bucata de istorie care trebuie pastrata. Si mai ales aici, ar fi pacat ca aceasta zona extraordinara sa nu fie pusa in valoare", a mai spus Georg Hocevar.
Partea trista este ca a trebuit sa vina din Austria un indragostit de trenuri si de turism sa ne arate ce comoara lasam noi sa rugineasca. O data pe an, investitorul din vest aduce locomotive si vagoane restaurate la Abrud si le pune pe linia ingusta. Omul spune ca, pe langa distractie, vrea sa le arate si autoritatilor ca linia inca mai poate fi folosita in scopuri turistice. Turistii spun ca o plimbare cu batranul tren este o experienta unica, mai ales ca nu costa decat 5 lei. Pe durata plimarii, te detasezi total de „secolul vitezei” si calmul si pacea unei zile senine te imbratisaza . Ai senzatia ca te intorci in timp .
Din păcate, aceasta nu circulă decât o dată pe an, pentru că proprietarul nu poate suporta singur cheltuielile. Până acum, nimeni nu a investit în acest proiect, pentru ca trenul să poată circula mai des şi să aducă mai mulţi turişti în zonă.
Sute de turisti din Romania, dar mai ales din strainatate solicita plimbari cu Mocanita, celebrul trenulet cu aburi si funingine. Locomotivele, model “Resita”, au fost fabricate in anii ‘50. Vagoanele pentru turisti pot fi vagoane terasa sau vagoane clasa. Mai exista si vagoane pentru materiale, platforme, in general pentru lemn. Atentie, orarul mocanitei nu este batut in cuie. Uneori drumul poate dura intre 6-14 ore si nu exista posibilitati de aprovizionare pe traseu. De aceea, este bine sa aveti provizii de mancare si bautura, dar si haine groase la voi intrucat este o zona de munte.
Cele mai cunoscute mocanite sunt (desi nu toate functionale):
Mocanita din Viseu de Sus
Este denumita si Mocanita de pe Valea Vaserului, datorita peisajului de-o frumusete incredibila. Ai impresia ca intri intr-o lume de poveste, o lume uitata, fara nicio asezare omeneasca, doar padure si, poate, un taram locuit de animale salbatice. In stanga parau de munte, in dreapta stanca… Calea ferata forestiera ingusta din judetul Maramures merge din Viseu de Sus, pe Valea Vaserului, si pana in satul Comanu (aproape de granita cu Ucraina), iar drumul dureaza aproximativ 8 ore. A fost construita in 1932 si mai transporta lemne si acum. In urma inundatiilor catastrofale din 2008, calea de acces a fost distrusa, iar traseul a fost scurtat cu cativa kilometri.
Mocanita din Moldovita
Calea ferata ingusta a fost construita si data in folosinta in anul 1888. Initial, traseul avea aproape 24 km si a functionat pana in anul 1995. A fost repusa in functiune din 28 iunie 2009, datorita austriacului Georg Hocevar care a reconditionat actualul traseu. Circula in fiecare duminica pana in luna septembrie, cu plecare la orele 12 si 14. Traseul este scurt, iar plimbarile se fac cu un tren cu vagoane tras de o locomotiva construinta in anul 1917. Se pot face si comenzi speciale pentru curse suplimentare in timpul saptamanii.
Mocanita de pe Valea Hartibaciului
Calea ferata ingusta lega orasele Sibiu si Agnita. Proiectata in 1882, linia mocanitei a fost inaugurata abia dupa sase ani, cand a fost dat in functiune tronsonul Sighisoara. In 1910 a urmat traseul Agnita � Sibiu si Cornatel-Vurpar. In 1963 tronsonul Sighisoara Agnita a fost inchis, iar in iunie 1997 a fost inchis si tronsonul Cornatel Vurpar.
Mocanita Covasna – Comandau
Judetul Covasna detine un ansamblu tehnic unic pe plan mondial. Acest ansamblu este Planul Inclinat (construit in 1890), cladirile anexe si calea ferata ingusta de la Covasna – Comandau, folosite pana in 1999. Conform Mediafax, Mocanita de la Covasna-Comandau a fost repusa in functiune doar anul acesta si doar o zi, cu ocazia sarbatorii populare “Nedeia Mocaneasca”, insa din cauza degradarii sinei inguste, turistii au putut calatori doar jumatate de drum (aproximativ 1 km), pana la Planul Inclinat.
Mocanita din Hunedoara
Din pacate, Mocanita din Hunedoara nu mai exista. A fost dezmembrata bucata cu bucata si transformata in fier vechi. Ultima oara a circulat in 2001. Calea ferata a fost construita de austrieci in 1860 si� inaugurata in 1900. Avea 16 km, iar traseul era de la Retisoara la Hunedoara. Acum a mai ramas doar un kilometru de cale ferata. Mocanita pleca din Gara Mica din oras, aflata langa Castelul Corvinilor si traversa primul pod in curba, unicat in tara (pod construit de Imperiul Austro-Ungar in 1900) si prin trei tunele.
Mocanita din Apuseni
In 1912 a fost construita calea ferata ingusta ce lega orasele Turda si Abrud. A fost scoasa din functiune in anul 1998. Autoritatile din judetul Alba au declarat mocanita drept monument istoric pentru a o putea salva de la topit.
Insa de trei ani incoace, turistii care ajung in Alba, pot avea parte de o calatorie cu Mocanita pe traseul Abrud – Campeni.
Mocanita de Mures
Calea ferata ingusta ce avea traseul Targu Mures – Sovata, Lechinta Saseasca sau Mihesu de Campie a rezistat pana in 1989. Locomotiva a fost construita in Polonia in 1900, iar sinele in 1892 la Gyor si aduse in Romania in 1911. Consiliul Judetean trebuie sa o declare monument istoric pentru a o repune in functiune. Partea proasta este ca multe sine au cazut prada hotilor de fier vechi…
Mai exista o cale ferata ingusta si pe ruta Tg. Jiu si Tismana; una pe ruta Petrosani si Petrila; alta pe Valea Draganului. De fapt, cred ca mai toate vaile din munti detineau astfel de mocanite. Si mai toate au fost distruse. Pacat… Mocanitele romanesti sunt unice.
Bravo pentru compilatie! Vezi si pagna de facebook:sprijina renasterea Mocanitei
RăspundețiȘtergerefoarte frumoasa amintirea cu mocanita... noi locuim chiar langa linia ferata a unei "Foste mocanite" in comuna vurpar. Asa amintiri frumoase am, mai ales cand ieseam seara in intampinarea mocanitei. Trist este ca se pierde incet incet toata partea transporturilor feroviare...! Felicitarii pentru articol . Dumnezeu sa te binecuvanteze
RăspundețiȘtergere